Predivna inicijativa iz jedne hrvatske udruge, inspirirana pokretima u Poljskoj i Irskoj, pokrenuta je u Sydneyju, a širi se i dalje. Priključuje im se sve više gradova u Australiji, ali i šest zemalja iz Južne Amerike.

Portal posvećen Hrvatima u Australiji i iseljeništvu, Domovina.info izvještava o fenomenu koji je zapalio i sydneyske katolike i vjernike, a koji su pokrenuli hrvatski iseljenici.

Inspirirani slikama muškaraca molitelja krunice, a koje posljednjih godina dolaze iz Poljske i Irske, grupa hrvatskih katoličkih muškaraca okupljenih u udruzi Vitezova Predragocjene Krvi Kristove iz Sydneya, odlučila su svaku prvu subotu u mjesecu moliti u samom središtu Sydneya ispred katedrale svete Marije. U subotu, 4. lipnja je bila već šesta krunica i, kako kažu, najposjećenija, bilo je prisutno oko 200 muškaraca.

Da se nešto “čudno” događa u vezi katedrale shvatili su i u samoj biskupiji Sydney kada su uočili da se svake prve subote u mjesecu počelo događati jako puno ispovijedi u katedrali. Naime, najveći dio molitelja koji dolazi pred katedralu vrijeme prije moljenja krunice iskoriste za ispovijed.

Posebnost je također, javlja ovaj portal, da je dobar dio molitelja Hrvata građevinske struke, a neki od njih dolaze direktno sa svojih gradilišta što se vidi i po odjeći i obući jer su u radnim odijelima i cipelama.

“Mnogi su upravo struke sv. Josipa – stolari ili kako ovdje kažemo engleski – carpenteri. Također je dirljivo vidjeti kako dolaze cijele obitelji s djecom. Mlade majke s djecom čekaju sa strane dok otac obitelji moli krunicu na koljenima kao što smo mogli vidjeti npr. poznatog australskog nogometaša iz prvoligaškog kluba – Tomislava Uskoka a i druge”, javlja domovina info  dodajući da su ovaj put imali i prezentaciju nove majice udruge Vitezova Predragocjene Krvi Kristove, koja na poleđini na službenom logotipu nosi riječi– “Bog i Hrvati” te “Za vječni Dom spremni”.

Širi se inicijativa

“Ova naša šesta krunica je do sada najposjećenija, riječ je o možda i dvjesto molitelja, a potaknuti našim primjerom u krunicu ovoga tipa pridružit će se i šest zemalja iz Južne Amerike” rekao je Ivica Kovač, jedan od organizatora za portal Domovina i napomenuo da su, kako nam je rečeno, tri slike s prijašnjih molitvi objavljene na službenoj Facebook stranici sydneyske biskupije najgledanija objava katoličkih medija u Australiji uopće ikada.

Također javljaju da hrvatske zajednice u Melbourneu, Perthu i Brisbane potaknute njihovim primjerom održale takve molitve po prvi put u svojim gradovima.

Dobili su i upite iz biskupije u Canberri te vjerujuda će se i oni uključiti u molitvu. U subotu su i dva Hrvata iz Goulburna, gradića dvjesto kilometara od Sydneya, bili na molitvi krunice i žele takvu molitvu pokrenuti u svom gradu. 

“Mi vjerujemo u Isusa Krista i našu Katoličku crkvu, a mi muškarci smo pozvani voditi svoje obitelji, svoje žene i djecu koji su nam povjereni. Bez molitve i bez Boga to je nemogući zadatak. Krunica je jedan od najboljih načina molitve koji uopće postoji”, poručio je Ivica Kovač.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.06.2022.