Otprilike tri četvrtine pacijenata do sada je imalo blage ili umjerene nuspojave, uključujući osip, svrbež, umor i mučninu, ali nikome se nije vratio rak, prenosi Večernji.hr.

U pitanju je imunoterapijski lijek dostarlimab, koji se prodaje pod robnom markom Jemperli, a koji se koristi u liječenju raka endometrija. Provedeno je i istraživanje o tome je li učinkovit i protiv tumora rektuma. Dosadašnji rani rezultati jednog istraživanja sugeriraju da je iznenađujuće učinkovit zbog toga što se pokazalo je da je svaki pacijent podvrgnut ispitivanju izliječen, piše Science Alert.

O kakvom se lijeku radi?

Za komentar smo zamolili i našeg stručnjaka, specijalistu radioterapije i onkologije, dr.sc. Juru Murgića, dr. med., sa Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice koji se poziva na rezultate liječenja raka rektuma (završnog dijela debelog crijeva) lijekom dostarlimabom prema podacima prezentiranim na godišnjem kongresu američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO, Chicago, 6.6.2022.)

“Radi se o lijeku dostarlimabu, tzv. anti-PD-1 protutijelu, spada u grupu lijekova koji prevladavaju imunosupresivni tumorski mikrookoliš (tzv. blokatori kontrolnih imunosnih točaka ili imunoterapija), tako da oslobađaju zakočeni imunosni odgovor domaćina protiv tumora te potiču imunološke stanice vlastitog organizma (ponajprije limfocite) da prepoznaju, napadnu i unište tumorske stanice.”, pojašnjava liječnik te dodaje kako je na ASCO-u je prezentirana studija faze 2 u koju je u MSKCC (Memorial Sloan Kettering cancer Center) bilo uključeno 18 bolesnika s lokalno-uznapredovalim karcinomom rektuma.

“Bolesnici su bili visoko selekcionirani: morali su imati oštećen mehanizam popravka akumuliranih oštećenja DNA dokazan analizom tumorskog tkiva (deficient miss-match repair, dMMR), a nisu smjeli imati BRAF V600 E mutaciju (važna nepovoljna mutacija u raku debelog crijeva). Osobina da navedeni tumori nisu mogli popraviti genetska oštećenja ima za posljedicu visoku razinu mutacija u tumoru što ih čini osobito podesnom metom za uspješno djelovanje imunoterapije. 14 bolesnika je primilo terapiju dostarlimabom i svi su doživjeli tzv. kompletan klinički odgovor – nestanak tumora te nisu trebali kemoterapiju, radioterapiju ni operaciju.

Nije bilo značajnijih nuspojava. Za sada se nije registriralo povrata bolesti, ali vrijeme praćenja je kratko, svega 7 mjeseci, što je, uz mali broj uključenih bolesnika, važno ograničenje prezentiranog istraživanja jer se povrati bolesti mogu dogoditi kasnije.”, ističe dr. Murgić te napominje kako 100% klinički odgovor je do sada neviđen u raku rektuma, a potencijal ovog lijeka da smanji morbiditet liječenja raka rektuma je veliki.

“Poznato je da je operacija rektuma mutilirajuća, a kemoterapija i radioterapija imaju značajne nuspojave, uz određenu stopu lokalnog i udaljenog povrata bolesti. Važno je istaknuti da samo 10% rektalnih karcinoma ima mutaciju u mehanizmu popravka DNA, a poznato je da su takvi tumori relativno rezistentni na kemoterapiju.

S druge strane blokada imunosnih kontrolnih točaka (imunoterapija) je visoko učinkovita u tih tumora, te se povezuje s povoljnim kliničkih odgovorom u 10% bolesnika. Budućnost je u personaliziranoj onkologiji u kojoj će svaki bolesnik biti liječen na osnovi specifičnih bioloških osobina svog tumora, a ne da svi bolesnici primaju istu terapiju.”, zaključio je liječnik.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.06.2022.