Autor: Zoran Stupar

– Na moju veliku žalost, zbog neodgovornih političara i pasivnog naroda, Hrvatska nema svijetlu budućnost – kaže nam Hrvat koji je uspješnu karijeru stvarao posljednjih 50 godina u jednoj od najvećih svjetskih metropola – Londonu. Koji je recept za uspjeh vani, otkriva nam kroz svoju životnu priču.

Koprivničanac Angelo Zgorelec prvi je puta otišao u Veliku Britaniju prije više od 50 godina. 1962. se uputio na Otok kako bi radio na farmama. Nakon mukotrpnog rada, vratio se u Jugoslaviju kako bi završio započeti studij povijesti. Ujedno je postao jedan od urednika Studentskog lista u Zagrebu. Angelo je uvijek želio biti novinar. No, ispriječila se politika.

– U lipnju 1964. godine pozvali me na Studentski komitet jer su ustanovili da nisam član Partije i kazali mi da ne mogu više raditi u Studentskom listu. Pošto nisam imao namjeru postati članom, otišao sam tog ljeta ponovno u Britaniju na rad na farmi, gdje sam brao voće. Nisam se namjeravao vratiti u Jugoslaviju – priča nam ovaj vitalni 74-godišnjak.

Idućih godina radio je u studentskim domovima – pomagao u kuhinji, čistio, a zauzvrat dobio stan, hranu i 5 funti tjedne plaće (što je ekvivalent današnjih 80-90 funti). Pomagao je i u jednom restoranu. Nakon četiri godine dobio je radnu dozvolu i našao novi posao – razvozio je američke novine iz londonske zračne luke Heathrow po američkim vojnim bazama u istočnoj Engleskoj.

– Iako sam radio do 10 sati dnevno i dizao se u 3 ujutro, nije mi bilo teško. Bio sam mlad i zdrav, život u Londonu bio je pravo uživanje – kaže Angelo.

Kada je tvrtka u kojoj je radio izgubila koncesiju, snašao se na drugi način. Dijelio je letke za dvojicu uspješnih oksfordskih diplomaca, koji su došli na sjajnu poslovnu ideju – osnivanje kluba koji bi omogućio Londoncima da učlanjenjem u njega postanu članovi 50-ak klubova i kockarnica u gradu, za što je procedura inače bila kompliciranija. Oni su tiskali 5000 letaka i ponudili mu sjajnu proviziju – 10 funti po svakoj novoj članarini. Za dva mjeseca je zaradio toliko novaca da si je mogao priuštiti novi automobil.

Izdao prvi kompjuterski časopis u Europi
1978. godina bila je možda i prijelomna u njegovom životu u tuđini – Angelo je izdao prvi kompjuterski časopis u Europi – Personal Computer World. 
– Počeo sam s malo novaca i puno hrabrosti. Već prvi broj bio je rasprodan, a tiskan je u 30.000 primjeraka. Za mjesec-dva nakupili smo oko 4000 godišnjih pretplata i toliko novaca da časopis mogu izdavati idućih nekoliko godina – priča Angelo. No, nije stao na tome.
PRODTHM-1406.jpgNaslovnica Personal Computer Worlda 
– Izdao sam i prvi časopis za astronomiju u Britaniji, ‘Astronomy Now’, koji nakon 25 godina još uvijek izlazi. Novi vlasnici su ga kupili od mene. Taj časopis je bio jako uspješan jer njegov glavni urednik je bio jedan od najpoznatijih astronoma na svijetu, sada pokojni Sir Patrick Moore – prisjeća se Angelo. Uz časopis je organizirao i popularnu godišnju manifestaciju ‘ASTROFEST’, Europski astronomski festival.
Prije 16 godina je sa kćerkom krenuo s projektom Internet promocije Hrvatske na engleskom – Visit Croatia. Naišao je na hvale stranih medija, agencija, britanskog veleposlanika u Zagrebu. Iz Hrvatske nije čuo nijedno ‘hvala’ niti imao ponudi za suradnju. A doveli su tisuće turista i odgovorili na oko 35.000 pitanja stranaca o Hrvatskoj. 
Ne bi se vratio u Hrvatsku
Danas Angelo Zgorelec živi u Londonu. U mirovini je; kćerki Anni pomaže oko portala Visit Croatia. Puno čita i uči, bavi se humanitarnim radom. Mnogo putuje, posebno ga fascinira Latinska Amerika. Hrvatsku posjećuje dvaput godišnje, ali se nikad ne bi vratio živjeti jer je problema previše, a i London ga previše fascinira. Što kaže na to da su mladi danas ponovo, kao nekad, prisiljeni tražiti budućnost izvan Hrvatske? 
– Mislim da je to dobro. Na moju veliku žalost, zbog neodgovornih političara i pasivnog naroda, Hrvatska nema svijetlu budućnost.

Za uspjeh vani, kaže, recept je: marljivo raditi i stalno učiti.

Datum objave: 19.08.2014.