Hrvatsko kulturno društvo “Veseli Gradišćanci” iz Unde u Mađarskoj svečano proslavilo 50 godina uspješnog djelovanja i čuvanja hrvatske baštine.

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva ‘Veseli Gradišćanci’  29. lipnja 2024. godine u Undi, u mađarskom dijelu Gradišća, održana je manifestacija ‘Folklor bez granica’, kojom je svečano obilježena 50. obljetnica djelovanja HKD Veseli Gradišćanci. 

Svojom nazočnošću svečani koncert uveličali su  diplomatska savjetnica u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Mađarskoj Marina Sikora, u svojstvu privremene otpravnice poslova, predsjednik Hrvatske državne samouprave (HDS) i Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Ivan Gugan te voditelj splitske Podružnice Hrvatske matice iseljenika Ante Ćaleta koji su se prigodno obratili nazočnima kao i zastupnica i predstavnica HS iz Umoka Marija Pilšić, stoji u priopćenju Veleposlanstva RH u Mađarskoj.

Na manifestaciji su hrvatskim pjesmama i plesovima nastupili Folkorna grupa Koljnof, HKD Hajdenjaki iz Dolnje Puje, HKD Veseli Gradišćanci – plesači iz Unde te Tamburaši bez imena iz Koljnofa. Povodom jubilarne, pedesete obljetnice,  Ivan Gugan uručio je slavljeničkom HKD Veseli Gradišćanci zahvalnicu HDS-a za njihovo istaknuto djelovanje, a Glas Hrvatske se pridružuje čestitkama.

Podsjetimo da su za svoj doprinos očuvanju hrvatske tradicijske kulture dobili Povelju Republike Hrvatske, za izniman doprinos i zasluge u očuvanju hrvatske tradicije i kulture te oživljavanje narodnih običaja Gradišćanskih Hrvata iz Mađarske, koju im je 2020. dodijelila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Na kraju, ali najvažnije, treba spomenuti i dugogodišnjeg voditelja i koreografa društva Isztvána Koloszára koji je također zaslužio veliko priznanje za entuzijazam, dugogodišnji predani rad i veliku nesebičnu ljubav prema očuvanju hrvatske kulture, običaja i jezika gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj, kao i za povezivanje s istorodnim hrvatskim društvima u Hrvatskoj i drugim zemljama gdje Hrvati žive kako bi gostovanjima Veseli Gradišćanci predstavili i promovirali njihovu bogatu folklornu baštinu.

Nije uvijek bilo lako, pogotovo što je kao predsjednik Hrvatske samouprave Đursko-mošonsko-šopronske županije u Mađarskoj  bio angažiran na više razina, ali njegov fokus je uvijek bio na  gradišćanskim Hrvatima kako bi pomogao zajednici da očuva svoj identitet. Njegovo umirovljenje ostavit će veliku prazninu, ali vjerujemo da će još uvijek imati snage, volje svakako, da se uključi u programe hrvatske zajednice svojim znanjem i bogatim iskustvom, prenosi Glas Hrvatske.

Folklor bez granica podržali su Jursko-mošonjsko-šopronska županija i Hrvatska matica iseljenika. 


Autor: CroExpress Datum objave: 10.07.2024.