U idiličnom mjestu Pirama, nedaleko od Novog Šehera u Bosni i Hercegovini, protekli vikend je obilježen živahnom aktivnošću koja je vraćala mještane stotinu godina unatrag.

Članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Gromovnik” iz Novega Šehera su svojim angažmanom uspjeli oživjeti tradicionalne aktivnosti kao što su oranje s konjima, kopanje motikama, pjevanje uz bešiku i rad kakav je bio karakterističan u prošlim vremenima.

Ovo snimanje je izazvalo znatiželju i oduševljenje brojnih mještana koji su s oduševljenjem pratili događaj i vratili se u prošlost. Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Gromovnik” će snimak montirati te će se kao i prethodni snimci čuvati u Zemaljskom muzeju u Sarajevu i Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, čime će doprinijeti očuvanju nematerijalne kulturne baštine ovog kraja.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo 'Gromovnik' iz Novog Šehera oživljava tradiciju svog kraja na poseban način
Foto: Župa sv. Ilije, Novi Šeher

Već četvrtu godinu za redom, članovi “Gromovnika” vrijedno rade na zaštiti nematerijalne kulturne baštine žepačko-maglajskog kraja. Njihov predani rad uključuje istraživanje, dokumentiranje i oživljavanje tradicija i običaja kako bi ih prenijeli na buduće generacije. Njihov trud ne prolazi nezapaženo, a ova posljednja inicijativa u Piri samo je jedan od primjera njihove predanosti i strasti prema očuvanju kulturnog nasljeđa.

Uz sve aktivnosti na lokalnoj razini, članovi “Gromovnika” također se pripremaju za sudjelovanje na Državnom prvenstvu KUD-ova koje će se uskoro održati u Mostaru. Oni će biti jedini predstavnici iz žepačko-maglajskog kraja na ovom prestižnom natjecanju, a svojim nastupom će promovirati bogatu kulturnu baštinu svoje regije i svoju strast prema tradiciji.

Ovaj angažman i predanost članova Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Gromovnik” ne samo da oživljava prošlost i čuva tradiciju, već i jača zajedništvo među mještanima. Njihovi napori su važan korak prema očuvanju kulturnog identiteta ovog kraja i promicanju bogate kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo 'Gromovnik' iz Novog Šehera oživljava tradiciju svog kraja na poseban način
Foto: Župa sv. Ilije, Novi Šeher

Autor: CroExpress Datum objave: 07.06.2023.