Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ruža“ iz njemačkog Filderstadta uspješno je, nakon stanke zbog covida, osmi put po redu organiziralo folklornu manifestaciju pod nazivom „Susret čuvara hrvatske etno baštine“ u subotu, 15. listopada, ove godine.

Hrvatska matica iseljenika se i ove godine uključila i podržala ovu veliku manifestaciju koja slavi i promovira hrvatsku tradicijsku kulturu.

U programu je sudjelovalo deset folklornih skupina: KUD „Klas“ iz Ravensburga, KUD „Croatia-Filstal“ iz Goppingena, FD „Bukara“, Wiesbaden, „Croatia Enseble“ HKŽ Frankfurt, KUD „Adria“ HKM Duisburg i udruga Saveza Hrvata iz Duisburga, folklorna skupina „Krešimir“ HKZ Bad Cannstatt, „Dijaskorak“ Kroatischer Kulturverein iz Offenbacha, te domaćin, HKUD „Ruža“ iz Filderstadta; svi iz Njemačke i HKUD Fala, Schaffhausen iz Švicarske.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo 'Ruža' iz njemačkog Filderstadta organiziralo folklornu manifestaciju 'Susret čuvara hrvatske etno baštine'
Foto: mr. sc. Snježana Jurišić

Jedno folklorno društvo doputovalo je iz Republike Hrvatske – FTA KUD-a MAK, Trnovec Bertolovečki i jedno iz Bosne i Hercegovine –HKUD Rodoč FS fra Bernardin Smoljan iz Mostara. Radi se o impresivnom broju izvođača, gotovo četiri stotine plesača i svirača koji su, uz gotovo šesto gledatelja, do posljednjega mjesta ispunili veliku sportsku dvoranu u Filderstadtu.

Program Osmog susreta započeo je svečanom povorkom i predstavljanjem svih sudionika te pozdravnim riječima koje su uputili konzul savjetnik Miroslav Miletić i Dražen Žugec, glavni organizator i domaćin susreta, a program je vodio naš vrsni Branko Uvodić, voditelj serijala Lijepom našom. Svi sudionici zajedno s publikom otpjevali su hrvatsku himnu uz pratnju tamburaškog sastava Allegro, koji je imao koncert u drugom večernjem dijelu programa.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo 'Ruža' iz njemačkog Filderstadta organiziralo folklornu manifestaciju 'Susret čuvara hrvatske etno baštine'
Foto: mr. sc. Snježana Jurišić

Publika je s uživanjem s uživanjem gledala glazbeno-scenske nastupe folklornih skupina i pratila gromoglasnim pljeskom plesove i pjesme iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine: iz Baranje, Zagorja, Ražanca, Turopolja, Hercegovine, a jedna koreografija predstavila je i plesove gradišćanskih Hrvata. Iako nije bilo službenog ocjenjivanja, stručna komisija u sastavu Nenad Sudar, Darija Grčića, Vedrana Vidovića, Tihomira Kukulića te Snježane Jurišić ispred Hrvatske matice iseljenika pratila je nastupe i svoje dojmove podijelila s voditeljima nakon festivalskog dijela na stručnom okruglom želeći da oni ubuduće , potaknuti dobronamjernim savjetima, poprave poneke detalje i na taj način postanu još bolji i uspješniji.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo 'Ruža' iz njemačkog Filderstadta organiziralo folklornu manifestaciju 'Susret čuvara hrvatske etno baštine'
Foto: mr. sc. Snježana Jurišić

Gospoda Sudar i Grčić su kao selektori ispred Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije predložit će sudjelovanje HKUD Ruža, Croatia Ensemble i Krešimir za nastupe na državnim smotrama u Đakovu i Vinkovcima, g. Vidović je ispred UHAKUD BiH pozvao Adria Duisburg kao goste na državnoj smotri, a g. Kukulić je pozvao Dijaskorak i Adria Duisburg da se uključe u županijske smotre. Svi sudionici Susreta primili su zahvalnice i priznanja Hrvatske matice iseljenika koje će ih sigurno podsjećati na ovaj izniman kulturni i društveni događaj ne samo za hrvatsku iseljeničku zajednicu u Njemačkoj, nego puno šire, budući da je festival dobio međunarodni karakter.

Manifestacija čuvara hrvatske etno baštine po završetku folklornog programa trajao je još dugo u noć. Uz predivnu glazbu tamburaškog sastava Allegro iz Vukovara, ples i pjesmu, folkloraši i njihovi gosti izvrsno su se zabavljali. Ovakvi susreti folklornih grupa i zajednički nastupi iznimno su važni za očuvanje identiteta i hrvatske tradicijske kulture, ali također i za međusobno upoznavanje mladih i poticanje prijateljstava i uzajamnih posjeta među kulturno-umjetničkim društvima. Drago nam je što je i ovaj festival proizašao na Školi hrvatskog folklora Hrvatske matice iseljenika i tako ojačao hrvatski kulturni krug.


Autor: Mr. sc. Snježana Jurišić Datum objave: 17.10.2022.