Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kazala je na saslušanju saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije radi ispitivanja eventualnog političkog utjecaja na rad Državnog odvjetništva (DORH) da nije izložena pritisku predsjednika vlade.

”Pritisku predsjednika Vlade RH nisam izložena”, kazala je u srijedu Hrvoj Šipek, dodajući da premijer ima samo informacije koje po zakonu smije i može imati.

“Premijer nema nijednu informaciju koju ne bi trebao znati, isto vrijedi i za predsjednika RH”, ustvrdila je glavna državna odvjetnica. Kazala je da postoje jedino pritisci “određenih lobija” i ljudi koji “misle da znaju sve o svemu”.

Glavna državna odvjetnica je kazala da je razmišljala hoće li se uopće odazvati saslušanju, ali je odlučila doći zbog poštovanja prema institucijama.

”Nadala sam se da će biti prisutne i osobe koje će o pritiscima imati što reći, ali očito, čuda nema”, rekla je. Dodala je i da živimo u društvu gdje je kritika, ne samo dopuštena, nego i poželjna te da je tanka je granica između toga i neprihvatljivog ponašanja.

DORH kao neovisna i nepristrana institucija mora jednako tretirati sve građane Hrvatske neovisno o njihovo političkom položaju, utjecaju ili financijskoj moći

Nakon polusatnog uvodnog izlaganja glavna državna odvjetnica odgovarat će na pitanja članova tzv. Antikorupcijskog vijeća, ali i drugih zainteresiranih saborskih zastupnika. 

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (Most) ranije je kazao za Hinu da je saslušanje inicirao kako bi Hrvoj Šipek odgovorila na pitanja o mogućem utjecaju vlade na rad DORH-a .

“Inicirao sam saslušanje kako bi dogovorila na pitanja o pozivima predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i mogućem utjecaju vlade na rad DORH-a”, kazao je Grmoja podsjetivši da je premijer priznao da je zvao glavnu državnu odvjetnicu u vezi moguće istrage ministra obrane Marija Banožića.

Ističe da DORH kao neovisna i nepristrana institucija mora jednako tretirati sve građane Hrvatske neovisno o njihovo političkom položaju, utjecaju ili financijskoj moći i da je zato nužno da glavna državna odvjetnica odgovori na pitanja koja su se pojavila u javnosti.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 01.06.2022.