Autor: HMI

Uz čelnike HSK-a, na tiskovnoj konferenciji u HMI-i u Zagrebu bio je i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač, veleposlanik Igara kao i hrvatska maratonka Lisa Stublić i Mario Todorović hrvatski reprezentativac u plivanju.

Igre će se održati pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, Hrvatskog sabora, Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Grada Zagreba i Hrvatskog olimpijskog odbora. Organizator Igara je HSK, dok je suorganizator Hrvatska matica iseljenika. Na Igrama će sudjelovati oko 1.000 mladih iz 40-ak zemalja svijeta.

‘Cijela reprezentacija i ja osobno dajemo snažnu podršku ovome projektu. Dijete sam dijaspore i znam koliko je bitno zajedništvo naših ljudi u domovini i izvan nje’, naglasio je u svom emotivnom govoru izbornik Niko Kovač.

Dobro posjećenoj i uspješnoj konferenciji za medije nazočili su predstavnici pokrovitelja, članovi Organizacijskog odbora HSI-ja, predstavnici političkih, društvenih, crkvenih, braniteljskih, kulturnih institucija, te hrvatskih sportskih saveza. Igre su amatersko športsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive ili borave posljednje tri godine od početka Igara.

‘Cilj Igara je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH’, istaknuo je predsjednik HSK-a Marić. Ravnatelj HIS-a Batarilo je iznio zanimljiv podatak o dolasku mladih iz egzotičnih zemalja, Angole, Kine i Ekvadora.
Igre su do sada održane dva puta (2006. i 2010. godine u Zadru) i svaki put su okupile oko 2000 sudionika (od toga 750 sportaša).Datum objave: 23.06.2014.