Tegljač Hrvatskog Caritasa s humanitarnom pomoći stigao je u Ukrajinu, a humanitarna pošiljka iz Mukačeva nastavila je put prema Kijevu, izvijestili su u ponedjeljak iz Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Potkraj prošlog tjedna tegljač Hrvatskog Caritasa krenuo je prema Ukrajini, noseći više od 20 tona prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština i sanitetskog materijala koje su ljudima pogođenima ratom u Ukrajini darovale hrvatske tvrtke i pojedinci.

Nakon što je stigao u Ukrajinu pretovaren je jutros u Mukačevu, u jugozapadnoj Ukrajini, u centru ukrajinskoga Caritasa-Spes, te nastavlja put prema Kijevu, izvijestio je predstojnik Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić.

Pošiljka namijenjena stanovnicima Kijevsko-Žitomirske nadbiskupije obuhvaća temeljne životne namirnice, konzervirano voće i povrće, mesne i riblje konzerve, gotova jela, vodu, mlijeko, sokove, juhe, kekse te pelene, flastere i zavoje, a vrijedna je više od 350.000 kuna.

To je prva u nizu pošiljaka koje Hrvatski Caritas ovih dana priprema za slanje u Ukrajinu i njoj susjedne zemlje, u sklopu nacionalne humanitarne akcije „Pomoć za Ukrajinu“.

„Zahvaljujemo Hrvatima za sve proizvode poslane u Kijev, gdje ljudi više ne mogu kupiti osnovne životne namirnice. Hvala vam svima u Hrvatskoj za sve što ste poslali“, poručila je iz Mukačeva projektna menadžerica Caritasa-Spes Mira Milavec, koja prati put pošiljaka poput ove, osobito onih koje u Ukrajinu dolaze iz Caritasove mreže, pomažući u njihovu usmjeravanju i transportu u unutrašnjost Ukrajine, prema ratnim stradalnicima.

Hrvatski Caritas prikupio oko 3,3 milijuna kuna pomoći za Ukrajinu

U akciji Hrvatskog Caritasa „Pomoć za Ukrajinu“ dosad je prikupljeno više od 3.300.000 kuna, navodi se u priopćenju.

Osim izravne pomoći i programa žurne pomoći prognanicama i izbjeglicama, koji Ukrajinski Caritasi provode uz potporu Caritasa Internationalis i nacionalnih Caritasovih organizacija članica, hrvatski građani se mogu uključiti i pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (cijena po pozivu 6,25 HRK, PDV uključen).

Također mogu se uključiti uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR3823400091511177677  te uplatom on-line donacije putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa www.caritas.hr.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 21.03.2022.