Identitet napadača u Beču je potvrđen i riječ je o Kurtin S. čiji su roditelji Albanaci iz Sjeverne Makedonije, objavio je Forian Klenk urednik Faltera, prenosi Reuters, a javlja balkans.aljazeera.net.

Rođen je 2000. u Beču i jedan je od 90 Austrijanaca koji su u julu spriječeni da odu u Siriju.

Navodno je glavni osumnjičenik za napad u Beču svoj čin objavio na Instagramu, piše njemački Bild.

Kao što je naglasio ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP), ubijeni bombaš nedvojbeno je bio pristaša “radikalne islamističke terorističke milicije”.

Djelovao je ISIL. Osuđen je na 22 mjeseca zatvora 25. aprila 2019. zbog pokušaja putovanja u Siriju kako bi se pridružio ISIL-u.

5. decembra uslovno je pušten na slobodu – smatran je mladom punoljetnom osobom i stoga je potpao pod privilegije Zakona o sudu za maloljetnike (JGG). Policija je ubila dvadesetogodišnjaka u blizini Ruprechtskirche, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Broj osoba koje su poginule u sinoćnjem napadu u Beču povećao se jutros na četiri, prenosi Tanjug.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je jutros na klinici u 16. bečkom okrugu.

Napad je tako koštao života dvije žene i dva muškarca.

Pored civila, stradao je i jedan napadač, kojeg je policija ubila, a koji je, prema riječima gradonačelnika Beča Michael Ludwiga, kod sebe imao automatsku pušku, pištolj i mačetu.

“To ukazuje da se pripremao za ovaj napad”, dodao je on.

Njemačka i Mađarska nude pomoć

Ruf je prenio da je Austrija od Njemačke i Mađarske dobila ponudu za pomoć u policijskim snagama i da će to iskoristiti ako bude potrebe.

Takođe, u Beč su stigle dodatne policijske snage iz pokrajina Donja Austrija i Burgenland.


Autor: CroExpress Datum objave: 03.11.2020.