Autor: Zoran Stupar

– Kako sam oduvijek težila odlasku iz Hrvatske, ove godine sam napokon to i učinila. Život me odveo daleko, možda ne tamo gdje sam se nadala, ali mogu reći da nakon tri mjeseca provedena u Torontu nisam požalila svoju odluku – kaže nam 23-godišnja Jelena Perkec koja je čvrsto odlučila iseliti iz Hrvatske. Još jedna priča koja, nažalost, postaje hrvatska svakodnevnica.

Jelena je u Kanadu došla u svibnju ove godine. U Zagrebu je završila Hotelijersko-turističku srednju školu te se usavršavala u marketingu i event managementu. Upisala je i fakultet Kulturnog menadžmenta kojeg planira završiti. Za vrijeme studija je radila u industriji zabave – festivale, glazbena događanja, od profesionalnih i korporativnih, do onih amaterskih. Posljednju godinu u domovini provela je kao Pub Crawl koordinator za hostele u Zagrebu. Tu je upoznala velik broj ljudi iz svih dijelova svijeta, što ju je dodatno poguralo u smjeru u kojem je krenula.

– Dolazak u Toronto vjerojatno mi je bio jednostavniji nego mnogima drugima zbog već postojećih prijateljstava i poznanstava ovdje, no ostati i raditi u Kanadi jednak je poduhvat za sve imigrante. Posao koji se plaća ‘na ruke’ sam našla već kroz tjedan dana u malom srpskom restoranu. Plaća je bila ispod minimalca, ali napojnice su bile jako velike. Uobičajena napojnica u Ontariju iznosi 15% iznosa računa i svaki gost se osjeća dužnim ostaviti ti par dolara. Odnos prema konobarima, odnosno poslužiteljima, kako ih ovdje zovu, je jako različit od onoga u Hrvatskoj. Distanca i poštovanje prema onome tko ih služi je usađena u Kanađane, a uz to svi su jako ljubazni – priča Jelena.

Nijagarini_slapovi.jpg
Tijekom rada u restoranu slala je životopis kako bi pronašla bolji posao te je bila pozvana na nekoliko razgovora za posao. Nažalost po Jelenu, svi su završili odgovorom ‘no work permit – no job’. No, kako kaže, ono što ju je iznenadilo kad se prisjetila Hrvatske je koliko brzo bi dobila odgovor na svoju molbu te zainteresiranost i ljubaznost Kanađana tijekom razgovora.

– Nekoliko sam mjeseci radila u tom restoranu, te sam za to vrijeme pokušavala skupiti što više informacija moguće za dobivanje radne vize. Dobila sam jako puno informacija sa svih strana, svi su zaista voljni pomoći a i većina ih je prošla isto – kaže Jelena. Naša sugovornica trenutno radi na apliciranju za program Working holiday, o kojem smo već pisali.

– Uz puno više kontakata nego što sam imala kada sam tek došla, otvorila su mi s vrata u svijet u kojem želim biti. Preko poznanika sam stupila u kontakt sa profesionalcima koji žele u Torontu napraviti pravi Europski Pub crawl, poslala sam im životopis i idući tjedan imam prvi pravi razgovor za posao u Kanadi. Što će se dogoditi, ne znam. Ono što znam je da su mi sve promjene u životu donijele nešto dobro i otvorile neka vrata, a tako će vjerujem i ova – zaključuje Jelena. 
>>> Hrvat u New Yorku: ‘Okrutnost neokapitalizma je zapanjujuća! A vjera u sebe je sve’>>> Zašto je kanadski san dalje nego što mislite?>>> Hrvatski poduzetnik iz Londona: ‘Ovo je recept uspjeha u inozemstvu’

Datum objave: 28.08.2014.