Imenovanje Dražena Kutleše za nasljednika Josipa Bozanića šokiralo je Kaptol, piše u subotu Jutarnji list, navodeći kako kler smatra da je Kutleša karijerist, a navodno su imali svoja dva kandidata.

Za jedne karijerist koji jednostavno ne može odbiti funkciju. Za druge osoba od povjerenja Vatikana, ali i umirovljenog biskupa iz Mostara, za one treće, radikalnije, osoba koja je ponizila kardinala Bozanića, a za onu četvrtu struju zapravo je prelat koji je samo potvrdio dojam koji je stekla javnost: Papa nema povjerenja u kler Zagrebačke nadbiskupije, navodi dnevnik.

Kada bismo morali ukratko opisati kakvo je raspoloženje unutar kaptolski zidina nakon što je papa Franjo imenovao splitskog nadbiskupa i metropolita Dražena Kutlešu koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije i nasljednikom Josipa Bozanića, to bi zgledalo upravo ovako.

Kaptolski kler, to je sad poprilično jasno, iznimno je nezadovoljan Kutlešinim imenovanjem, smatra da ih se opet preskočilo, da su postali nevažni, ali i sami priznaju, kako ih od “ovog pape” više ništa ne može iznenaditi.

U razgovorima s desetak sugovornika koji su visoko pozicionirani na Kaptolu, bliskim suradnicima kardinala Bozanića, kao i onima koji vrlo dobro razumiju odnose unutar HBK, dobili smo vrlo jasnu sliku trenutačne atmosfere koja vlada i na internim sastancima.

Ti sastanci od utorka su se poprilično intenzivirali, traže se pogreške koje su dovele do tog imenovanja, kao i krivci za takvu situaciju, pomno se iščitavaju skrivene poruke brojnim govorima zahvala crkvenih velikodostojnika koji su uslijedili nakon, po njima, šokantnog imenovanja, ali se pokušavaju pronaći odgovori na pitanje prvih Kutlešinih poteza nakon dolaska u Zagreb, pišu novinari Jutarnjeg lista Tomislav Mamić i Robert Bajruši.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.02.2023.