Autor: CroExpress

Prije 21 godinu u Ruandi je ubijen franjevac fra Vjeko Ćurić. Velikodušnog svećenika ubili su nepoznati ubojice nakon što je bio uz narod tijekom nezapamćenog genocida, tijekom kojeg je u tri mjeseca 1994. godine ubijeno između pola milijuna i milijun ljudi.

Fra Vjeko je stalno osuđivao nasilje i propovijedao o miru i jedinstvu u vrijeme pokolja. To je i bio razlog da mu je organizacija Interamwe (koljači) više puta prijetila smrću. Nakon rata on pomaže izgradnji i popravku kuća pripadnicima plemena i Tutsi i Hutu (u ratu dvije zaraćene strane). 

Kada je počeo pokolj, nije pobjegao kao mnogi drugi stranci. Ostao je sa svojim župljanima, ondje gdje je živio posljednjih 10 godina. Drugi su svećenici napustili Ruandu i otišli u Burundi. Samostan je bio prepun izbjeglica. Kada su izbjeglice iz Kigalija stigle u Kivumu, Vjeko je plaćao župljane da spremaju hranu za njih. On je bio jedini koji se sav predao u pomaganju do zadnjega dana.

Kad su u Kivumuu počele najave da će Koljači ubrzo napasti, fra Vjeko je odlučio prebaciti izbjeglice u osnovnu školu u Musengo. Međutim, pokolj se dogodio i u školi. Mrtva tijela fra Vjeko je odvezao u Kabgay da se sahrane, a ranjene i preživjele je odvezao u bolnicu.

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja njegova ubojstva, to je uspjelo dvojici ubojica 31. siječnja 1998. godine u središtu glavnog grada Ruande, Kigaliju. Ispalili su sedam metaka iz blizine i potom pobjegli.

Dan nakon njegova ubojstva, papa Ivan Pavao II. spomenuo ga je u govoru na Trgu sv. Petra u Vatikanu rekavši: ‘Fra Vjeko još je jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život.’

Datum objave: 31.01.2019.