Autor: Z.S./Glas Slavonije

Sve više mladih Đakovčana odlazi na posao u Irsku. Nakon što su im hit-destinacije za odlazak bile Kanada i Njemačka, mnogi su se okrenuli ka zelenim poljima ove predivne zemlje. A, kako piše Glas Slavonije, ne škodi ni što nije potrebna radna dozvola…

Uskoro put Dublina kreće i donedavni konobar. Tridesetak mu je godina, završio je za prodavača, ima desetak godina radnog staža. Na vlastitu žalost, ne zna engleski jezik. ‘No, upravo ga učim’, priprema se budući ‘Irac’. Samo on, ističe, poznaje bar 20 Đakovčana koji su otišli potražiti sreću u Irsku. U njegovu okruženju prva je led probila sestra.

– Otišla je prije tjedan dana i kaže da je vrlo zadovoljna Dublinom. Ovdje radi u državnoj službi i na godinu je dana zamrznula posao i otišla u Irsku zaraditi jer je prethodno kupila stan na kredit. Otišla je uz osiguran posao što ga joj je pronašao prijatelj koji ondje već radi kao tajni kupac. Sestra zna dobro jezik i radit će probno na recepciji jednog hotela, a ondje su i velike mogućnosti za napredovanje. Smještaj je našla u jednoj privatnoj kući gdje iznajmljuju sobe – kaže o sestrinim prvim dojmovima o životu u Dublinu. Nakon dolaska u Irsku on će, kaže, za 200 eura upisati tečaj za rad u zaštitarskoj tvrtki ili za rad na osiguranju, a razmišlja i o radu u ugostiteljstvu.
>>> Prevareni: Mladi hrvatski par s bebom došao u Irsku i šokirao se! Evo kako da i vas ne prevare

Drugi Đakovčanin, koji sada živi i radi na moru, u Irsku je otišao 2002., i ostao šest godina. Na upit zašto volimo Irsku kaže:

– Sličan smo mentalitet. Svi vole ići upravo u Dublin jer je velik, živahan grad, pun je ljudi sa svih strana svijeta. Irska je općenito društvo visoke tolerancije, a i moraju takvi biti jer ih je jako mnogo drukčijih. Za Hrvatsku znaju preko sporta – nogometa i tenisa, te Dubrovnika. Nas i Poljake Irci vrlo cijene zbog odnosa prema poslu i zbog dobrog poznavanja jezika. Naše znanje engleskog njima je impresivno – kaže. On je u Irskoj radio u ugostiteljstvu, u hotelu, gdje je stekao vrijedno iskustvo, koje mu je itekako dobro došlo nakon povratka u RH u pronalasku posla u jednom hotelu na našoj obali, gdje radi i danas. Na upit zašto se nakon šest lijepih godina u Irskoj vratio u RH, kaže:

– Nije bilo nekog razloga, ondje mi je bilo prekrasno, no natrag me dovela zvijezda vodilja.

Datum objave: 26.09.2014.