Vlasti će pozvati stanovnike da ostanu u svojim kućama, osim vježbanja unutar 5 kilometara, a samo će biti otvorene trgovine za osnovne potrepštine.

Irski najviši zdravstveni dužnosnici preporučili su vladi da se uvede druga nacionalna karantena u zemlji u trajanju od četiri tjedna, u iznenađujućoj mjeri o kojoj bi vlada trebala raspraviti, prenosi HRT.

Irski posebni tim zavoda za javno zdravstvo preporučio je da se na najvišu razinu (5) sa sadašnje 2 podignu ograničenja vezana uz covid-19 u 24 od 26 irskih okruga te s razine 3 na 5 u Dublinu i Donegalu.   

Vlada je gotovo u potpunosti prihvatila njihove savjete tijekom pandemije, no jedan od izvora kazao je da bi povratak karantene imao ozbiljne gospodarske i društvene posljedice.

Premijer Micheal Martin i čelnici dvaju koalicijskih partnerskih stranaka, sastat će se s glavnim irskim zdravstvenim dužnosnikom u ponedjeljak uoči vladina sastanka, kako bi raspravili o preporukama.

U sklopu razine 5, vlasti će pozvati stanovnike da ostanu u svojim kućama, osim vježbanja unutar 5 kilometara, a samo će biti otvorene trgovine za osnovne potrepštine. Za razliku od prve karantene škole i jaslice neće se morati zatvoriti.  

Poput većine Europe, Irska bilježi uporno povećanje broja zaraženih od kraja srpnja, nakon što je polako izišla iz jedne od najtežih karantena u Europi. Zemlja je u subotu prijavila najviši dnevni broj zaraženih od kraja travnja.

S brojem od 104,6 zaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od 14 dana, Irska je na 14. mjestu među 31 europskom državom koje prati Europski centar za kontrolu bolesti.

Španjolska, najteže pogođeno europsko žarište, ima stopu zaraze tri puta višu od Irske i premda su u petak uvedene stroge mjere u teško pogođenome Madridu, restorani, fitness centri i trgovine i dalje mogu raditi u ograničenom kapacitetu.

Irska ima relativno niske kapacitete bolničkih kreveta u usporedbi s drugim europskim zemljama. Broj hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 porastao je na 132, a vrhunac od 881 pacijenta dosegnut je u travnju za vrijeme prve karantene.    

Irska koja ima 6 i pol milijuna stanovnika ima od početka epidemije ukupno 38.032 zaraženih i 1810 umrlih.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 05.10.2020.