PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.08.2019
tekst
tekst

Iseljenički info

KORIŠTENJE FOTOGRAFIJA S INTERNETA Ovih 5 stvari mnogi ne znaju pa postaju lopovi

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Što mnogi od nas ne znaju o korištenju fotografija s interneta?

Autor: Z.S.

Iako smo debelo zakoračili u 21. stoljeće, autorska prava mnogima su još uvijek nepoznanica. Ili se prave da ne razumiju što ona znače. Vjerojatno najčešće žrtve povrede autorskih prava su fotografi.

Što mnogi od nas ne znaju o korištenju fotografija s interneta?

1. Sve fotografije na internetu nisu svačije

Svaka fotografija ima svog vlasnika. Taj vlasnik može biti neka fotografska agencija, tvrtka koja prodaje fotografije, sam fotograf. U komercijalne svrhe ne možete koristiti svačije fotografije kako vam se prohtije – morate ih kupiti. U suprotnome, kradete. Možda vama to ne izgleda kao krađa, ali ona to jest.

2. Fotografije koje pronađete na Googleu nije uslikao Google i dao vam na korištenje

'Nađi fotografiju na Googleu i stavi je na stranicu' je, čini se, način rada mnogih web stranica s ovih prostora. Google nije uslikao te fotografije niti je njihov vlasnik – on je tek alat da fotografije pronađete. Ulazite li u trgovinu i izlazite bez da ste platili? Nadamo se da ne. Ali bi neovlašteno korištenje fotografija mogli vrlo skupo platiti.

3. Korištenje fotografije s potpisom autora bez pitanja je isto kao i da ste potpisali sebe

Mnogi smatraju da je za komercijalno korištenje fotografije dovoljno potpisati autora. Nije. Morate imati autorovo izričito dopuštenje. Osim u posebnim slučajevima, koje ćemo navesti u petoj točci. Ako fotografije koristite privatno, recimo na svom Facebook profilu uz potpis, vjerojatno vam nitko to neće zamjeriti.

4. Fotografska oprema je vrlo skupa, a ni vrijeme nije besplatno

Znate li koliko koštaju novi DSLR ili mirrorless fotoaparati? Ako ne, bacite oko u web trgovine. Osim toga, mnogi vlasnici takvih fotoaparata kupuju i više objektiva, koji također mogu koštati kao 'svetog Petra kajgana'. Osobito ako je riječ o profesionalcima koji od toga žive.

5. Postoje besplatne fotografije

Srećom, postoje web stranice koje objavljuju besplatne fotografije (Pixabay, Pexels...). Njihovi su ih vlasnici stavili u 'besplatnu domenu' i svatko ih može koristiti. Ovisno o tome s koje stranice su skinute, vi imate ili nemate obvezu da autora potpišete. 

Primjerice, ako ste je skinuli na Pixabayu, autora ne morate potpisivati. Ako ste je skinuli sa Wikipedie, u mnogo slučajeva morate. U svakom slučaju, pročitajte uvjete korištenja kako se ne biste zabunili. Ovakve fotografije u Googleu se mogu pronaći pretragom slika, odlaskom na Tools -> Usage rights -> Labeled for noncommercial reuse.

15.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.