Autor: Damir Borovčak
Gospodin Bezić bio je jedan od uspješnijih poslovnih Hrvata u Kanadi, rođen je u Grohotama na Šolti 31. svibnja 1925. No, najznačajniji je ipak njegov nemjerljivi doprinos u organiziranju hrvatske zajednice u Torontu i u Sjevernoj Americi, u vremenima stvaranja i obrane mlade hrvatske države. San osamostaljenja Hrvatske Duško je s radošću dočekao i dao svoj doprinos, kako bi Hrvatska postala samostalna i priznata država.
Sjećanja na svoj cijeli život ostavio je u knjizi ‘Šoltanin na tankon ledu’ (Rijeka, 2011.), autobiografiji prvog predstavnika Republike Hrvatske u Kanadi. Za te svoje zasluge odlikovan je Redom hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata.
Duško je beskrajno volio svoju rodnu Hrvatsku, iako je u njoj samo kratko živio. Život je proživio u Kanadi, zemlji demokracije koja mu je sve dala. Nažalost, potkraj života dobivao je premalo ljudske, prijateljske i društveno-političke pozornosti, posebice za djela koja je u životu činio iz siline nesebične ljubavi prema domovini.

Datum objave: 27.05.2019.