PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.06.2019
tekst
tekst

Iseljenički info

U ČETVRTAK, 23. SVIBNJA U TORONTU JE PREMINUO DUŠAN-DUŠKO BEZIĆ Život je proživio u Kanadi, zemlji demokracije koja mu je sve dala

Foto: Damir Borovčak

Foto: Damir Borovčak

Potkraj života dobivao je premalo ljudske, prijateljske i društveno-političke pozornosti, posebice za djela koja je u životu činio iz siline nesebične ljubavi prema domovini.

Autor: Damir Borovčak

Gospodin Bezić bio je jedan od uspješnijih poslovnih Hrvata u Kanadi, rođen je u Grohotama na Šolti 31. svibnja 1925. No, najznačajniji je ipak njegov nemjerljivi doprinos u organiziranju hrvatske zajednice u Torontu i u Sjevernoj Americi, u vremenima stvaranja i obrane mlade hrvatske države. San osamostaljenja Hrvatske Duško je s radošću dočekao i dao svoj doprinos, kako bi Hrvatska postala samostalna i priznata država.

Sjećanja na svoj cijeli život ostavio je u knjizi 'Šoltanin na tankon ledu' (Rijeka, 2011.), autobiografiji prvog predstavnika Republike Hrvatske u Kanadi. Za te svoje zasluge odlikovan je Redom hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata.

Duško je beskrajno volio svoju rodnu Hrvatsku, iako je u njoj samo kratko živio. Život je proživio u Kanadi, zemlji demokracije koja mu je sve dala. Nažalost, potkraj života dobivao je premalo ljudske, prijateljske i društveno-političke pozornosti, posebice za djela koja je u životu činio iz siline nesebične ljubavi prema domovini.

27.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.