Autor: CroExpress

Simpozij je u petak 14. lipnja  otvorio fra Zlatko Špehar, župnik Hrvatske katoličke župe u Salzburgu i mag. Jure Mustać, predsjednik Hrvatskog centra – Salzburg.

U sklopu simpozija održala su se i predavanja:
mag. Dragan Jurišić, MBSc: Vlč. Vilim Cecelja i komunističke vlasti u Jugoslaviji, vlč. Marko Zadravec: Vlč. Vilim Cecelja dušobrižnik Hrvata u inozemstvu i čuvar uspomene na žrtve Bleiburga, Stanko Cecelja: Vlč. Vilim Cecelja – nepoznato o poznatom, Marijan Luburić: Moje uspomene na vlč. Vilima.

Ujedno je i predstavljen zbornik koji je osim predavanja održanih na simpoziju, sadržavao i nekoliko osobnih sjećanja na vlč. Cecelju.

Želja je organizatora da ovaj simpozij bude jedan u nizu događaja koji će javnosti predstaviti i osvijetliti lik vlč. Vilima Cecelje, ‘najboljeg, najobljubljenijeg i najuglednijeg misionara hrvatske inozemne pastve’ kako ga je jednom prilikom opisao mons. Vladimir Stanković.

Simpozij će završiti u nedjelju 16. lipnja misnim slavljem u 11.30 sati koje će u salzburškoj crkvi Sv. Andrije, u kojoj se od 1997. godine okuplja hrvatska župna zajednica, predslaviti fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, uz dr. Tomislava Markića, ravnatelja Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Gosti simpozija bit će i članovi župnog zbora župe Sv. Ilije kraj Varaždina, rodne župe vlč. Cecelje, koji će predvoditi liturgijsko pjevanje.

Svi ste pozvani!


vfdtf8.jpg

Datum objave: 15.06.2019.