Autor: CroExpress/Hina

Svake godine početkom kolovoza u Selcu vlada slavljeničko raspoloženje. Tradicija je to koja traje već više od pola stoljeća. Vezuje se uz jedan poseban dan – 4. kolovoza davne 1894., kada je otvoreno prvo javno uređeno kupalište u mjestu. Osim što je važan dio povijesti turizma na području Rivijere Crikvenice, taj se dan smatra početkom organiziranog turizma u Selcu.

Manifestacija tome u čast u početcima se zvala Venecijanska noć, a kasnije je preimenovana u Dan turizma. Iz godine u godinu je rasla i proširila se pa u novije vrijeme već nekoliko dana ranije počinju aktivnosti koje najavljuju ovu važnu obljetnicu.

Ovogodišnji će se Dan(i) turizma održavati od 1. do 4. kolovoza.
Četverodnevno događanje otvara Primorska noć u četvrtak, 1. kolovoza, kada će od 18 sati u centru mjesta biti izloženi prirodni i domaći proizvodi (sir, med, džem, likeri, ulje itd.), originalni suveniri i rukotvorine, a očekuje nas i bogata gastro ponuda i zabava uz tradicionalnu primorsku glazbu.

Petak, 2. kolovoza, rezerviran je za zabavu uz vječne glazbene hitove kultne rock i pop grupe iz Liverpoola, a izvodit će ih Beatles Tribute band.
Susret primorskih zborova će u večernjim satima subote, 3. kolovoza zabaviti, rasplesati i opustiti posjetitelje i zagrijati im srca sjajnim glazbenim izvedbama, među kojima će najbrojnije biti tradicionalne primorske pjesme.

Tradicionalni je dio proslave Dana turizma, 4. kolovoza, ostao sačuvan. Tako će, prema već desetljećima uhodanom rasporedu, selački ribari, vrijedni članovi ribolovnoga društva ‘Oslić’, imati prvu ulogu. Već će od 10 h ujutro na rivi marljivo peći i nuditi besplatne ribice, začinjene domaćim vinom i primorskom pjesmom kojom će nas uveseljavati Trio ‘Crikvenica’.
U 20 sati započinje fešta na rivi uz grupe ‘Insula’ i ‘Vigor’.

Tridesetak minuta nakon toga slijedi još jedan važan tradicionalan dio proslave – iz selačke luke na panoramsku noćnu vožnju kreću barke osvijetljene feralima i ukrašene jasenovim granama. Na čelu ove nesvakidašnje, mirne i romantične morske karavane bit će drveni jedrenjak ‘Paša’. Ugodnu će ljetnu večer uljepšati ponoćni vatromet.
Svježi morski zrak, glazbene i gastro poslastice, smijeh i opuštanje u dobrom društvu tek su dio dobrodošlice koju smo pripremili za vas. I ne zaboravite, Dan(i) turizma su dio ljetnoga mozaika pod nazivom Crikvenica Summer Showtime, koji ujedinjava događanja u srpnju i kolovozu diljem crikveničke rivijere.
859ca9491a.jpg

Organizator: Turistička zajednica Grada CrikveniceSuorganizatori: KUD ‘Neven’, ŠRK ‘Oslić’, Caffe bar ‘Mario’
Pokrovitelji: Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, ‘Eko-Murvica’ d.o.o.

Datum objave: 27.07.2019.