Autor: CroExpress/PR

Prekrasan sunčan dan, zdrav morski zrak pročišćen burom, gužva na obali i na moru – teško je procijeniti je li u četvrtak, 15. kolovoza, bilo veće uzbuđenje na startu u Šilu ili cilju u Crikvenici.

Najstariji se plivački maraton na Jadranu održao 109. put, a okupio je više od 430 natjecatelja, brojne vjerne navijače i gledatelje.

Dionicu od Šila na otoku Krku do Crikvenice ove je godine uspješno preplivalo 370 natjecatelja svih dobnih skupina, i to 294 plivača i 76 plivačica. Neki su od njih prešli dalek put da bi plivali na ovom tradicionalnom maratonu pa su tako, osim iz Hrvatske, ovogodišnji sudionici došli iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Švedske, Kanade, Velike Britanije, SAD-a i Južnoafričke Republike.
Apsolutni pobjednik 109. Plivačkoga maratona Šilo – Crikvenica je Grgo Mujan, član KDP-a ‘Split’, a isplivao ga je u vremenu od 39 minuta i 51 sekunde.
U apsolutnim su kategorijama rezultati sljedeći:

– muškarci (prva tri mjesta):
1. mjesto – Grgo Mujan (KDP SPLIT) (HRV)
2. mjesto – Andrea Crevatin (KDP PRIMORJE) (ITA)
3. mjesto – Rok Pečar (SLO)
e47fe45623.jpg

– žene (prva tri mjesta):
1. mjesto – Antonia Buličić (KDP SPLIT) (HRV)
2. mjesto – Ivana Prižmić (KDP SPLIT) (HRV)
3. mjesto – Silvia Canazza (KDP PRIMORJE) (ITA)
0f5b9509f2.jpg

Najbolji plivači (prva tri mjesta) s područja Grada Crikvenice redom su bili Ivan Peko-Lončar, Enrino Škiljan i Damir Peko-Lončar, a plivačice Noa Pahlić, Ira Tasić i Mia Zlatevski.
Istoga se dana u poslijepodnevnim satima u akvatoriju ispred plaže ‘Balustrada’ prvi put održala i jedna ležernija varijanta maratona nazvana ‘Balustrada Swim & Float’.

Rutu od 150 metara plivalo je 40-ak sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Poljske i Južnoafričke Republike. Održane su dvije nesvakidašnje, vrlo zabavne i vesele utrke, i to jedna za djecu, a druga za odrasle. Osim gledatelja, pažljivo su ih pratili suci smješteni u plovilu, a nagrađena su prva tri mjesta obiju utrka.

Najzanimljivije i najzabavnije je svakako to što natjecatelji nisu smjeli plivati sami, nego isključivo u društvu svojih napuhanaca pa je more bilo ispunjeno raznovrsnim ‘pomagačima’, poput morskog psa, flaminga, jednoroga, kornjače ili pelikana. Sudionici su najavili svoj dolazak i dogodine, a nakon utrke koja je izmamila brojne osmijehe nastavilo se druženje uz zabavne igre i glazbu.
Pozitivni dojmovi, lijepe uspomene, novi doživljaji i prijateljstva, zabava za sve generacije – zakazujemo susret u isto vrijeme i na istome mjestu i sljedeće godine! Vidimo se 15. kolovoza 2020. na 110. Plivačkom maratonu Šilo – Crikvenica!

Organizator 109. Plivačkoga maratona Šilo – Crikvenica je Turistička zajednica Grada Crikvenice.
Suorganizatori: Crikvenički plivački klub, Vaterpolo klub ‘Crikvenica’, PŠRD ‘Arbun’ Crikvenica, ŠRK ‘Oslić’ Selce, ŠRD ‘Lovrata’ Dramalj, ŠRD ‘Tunera’ Jadranovo, ŠRK ‘Čikavica’ Šilo, Jedriličarsko društvo ‘Val’, KPA ‘Crikvenica’, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice ‘Sunce’, Beach bar ‘Figa’.
Pokrovitelji: Grad Crikvenica, Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, Primorsko-goranska županija, Županijska lučka uprava Crikvenica, Hostel ‘Karlovac’, ‘Eko-Murvica’ d.o.o. i ‘Jadran’ d.d. Crikvenica.

Datum objave: 17.08.2019.