Autor: CroExpress/Hina

Prva je ovo izvedba baleta na Lošinju uopće, ali nije slučajno da HNK nastupa upravo ovdje jer prije 20 godina statua Apoksiomen izronjena je između Orjula i Lošinja!

Iznimno smo ponosni i presretni što smo imali prilike po prvi puta ugostiti baletnu predstavu i ovakvu produkciju na području našeg grada i otoka. Imati ovakvu baletnu predstavu povodom 20. godišnjice izranjanja Apoksiomena smatram da je iznimna čast. Nakon što ju je vidjela hrvatska, ali i svjetska javnost te nakon putovanja u Belgiju i u Italiju, na sličnom putu kojeg je i naš Apoksiomen proputovao, naposljetku se predstava, kao i statua, ‘skrasila’ i vratila upravo Lošinju, izjavila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić.

Ravnatelj baleta Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb Leonard Jakovina ovom prilikom također je izjavio; iznimna mi je čast i veliko zadovoljstvo lošinjskoj publici i njezinim gostima predstaviti balet Apoksiomen gostovanjem baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba. Nakon praizvedbe u listopadu 2017. te gostovanjima u Rimu i Liegeu, Apoksiomen se napokon ‘vraća’ kući na Lošinj, a time i odajemo počast njemu kao božanskom glasniku jednog davnog vremena koji je sveprisutan i danas.

Predstavu su svojim sudjelovanjem upotpunili koreograf Claudio Bernardo, dok je za glazbu odgovorna Tamara Obrovac. Fragmente Euripidovih Trojanki odabrala je i dramaturški obradila Lada Kaštelan, a koproducent projekta belgijska je Umjetnička udruga As Palavras – Cie Claudio Bernardo. Zašto baš Apoksiomen? Možda jer je antički brončani kip atleta, visok 192 cm, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999., za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Svoj dom pronašao je trajno u jedinstvenom muzeju na Mediteranu smještenom u Malom Lošinju- Muzeju Apoksiomena.

Baletna predstava održana je u sklopu otvorenja ovogodišnjeg festivala ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’ koje se na Lošinju održava od 7. do 21. rujna 2019. godine. Ovom baletnom izvedbom HNK Zagreb, ali i cjelokupnim festivalom, cilj je posjetitelje ‘vratiti’ u vrijeme zlatnog doba pomorstva otoka Lošinja.

Jedinstvena je ovo pojava, da HNK po prvi put nastupa na Lošinju i izvodi predstavu posvećenu upravo našem najpoznatijem stanovniku Apoksiomenu. Postoji destinacijska priča posvećena ovoj čuvenoj statui, ali i dobu antike na ovim krajevima, upravo kao što Lošinj pamti i bogatu pomorsku povijest. Na ovaj način jednim dijelom ‘oživljavamo’ našu povijest, ali i upoznajemo posjetitelje i stanovnike s kulturno povijesnom baštinom Lošinja, smatra direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Datum objave: 09.09.2019.