Autor: CroExpress/Hina

Treći Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina održat će se od 27. do 29. rujna u Tivtu u Boki kotorskoj, organiziraju ga Hrvatska matica iseljenika (HMI) i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Tema Foruma su dileme vezane za identitet pripadnika hrvatskih manjinskih skupina. Raspravljat će se o pitanjima poput onih u kolikoj je mjeri manjinski identitet opterećenje za mladu osobu, koliko je i je li različit od identiteta Hrvata u samoj matici, te moraju li se različiti identiteti međusobno isključivati, kao i odnos vjere i identiteta, odnosno manjinskog i regionalnog, subetničkog identiteta i sl.

Forum će pratiti još nekoliko događaja. U petak, 27. rujna u društvenom domu ‘Stjepan Marković’ u Donjoj Lastvi (Tivat) otvorit će se ‘Igračka u srcu’ – Multimedijalna izložba likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske. Nakon otvorenja, za učenike Hrvatske nastave u Crnoj Gori bit će organizirana radionica izrade igračke s motivima hrvatske tradicijske baštine.

U subotu, 28. rujna svečano će se obilježiti 15 godina školstva na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori, najavila je HMI.

Datum objave: 23.09.2019.