CroExpress/Hina

Autorica marke je Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba.
Naklada marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna je 300 000 primjeraka, a izdana je u hrvatskom arku od 25 maraka i sa pet privjesaka u 30 polja.

Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a u Poštanskom uredu 10000 Zagreb 28. i 29. svibnja bit će u uporabi prigodni žig prvog dana.

U tekstu prospekta poštanske marke kojega potpisuje predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković podsjetio je na povijest Hrvatskog sabora.

‘Hrvatski sabor utjelovljenje je hrvatske državnosti. Počevši od saborovanja za vrijeme hrvatskih narodnih vladara, iz čega su u razvijenom srednjem vijeku nastali slavonski i hrvatski sabor, preko staleških hrvatskih sabora, prvoga građanskog sabora u 19. stoljeću pa sve do suvremenih dana, upravo je Sabor predstavljao instituciju koja je opstajala i u najtežim danima.

Sabor je bio i ostao neprekinuti čuvar državnosti i samostojnosti naroda i države što se duboko utisnulo u svijest naroda sve do današnjih dana’.

Nakon gotovo 20 godina, Hrvatska ove godine svoju državnost ponovno slavi 30. svibnja, u spomen na taj datum 1990., kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor, kao izraz volje građana iskazane na prvim slobodnim izborima, i kada je izabrano novo državno vodstvo koje je povelo Hrvatsku na put suverenosti i samostalnosti.

30. svibnja 1990. bio je dan koji je ishodište svih kasnijih odluka i zbivanja tijekom povijesnih 1990-ih godina. Bez demokratskog i višestranačkog Sabora, kao najvišeg predstavničkog tijela građana i nositelja zakonodavne vlasti u Hrvatskoj, ne bi bilo Božićnog Ustava koji je Sabor proglasio 22. prosinca 1990. Ne bi bilo ni povijesnih odluka 25. lipnja 1991., kada je Sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Bez Sabora kao nositelja hrvatske državnosti ne bi bilo ni Odluke o raskidu državno-pravnih sveza sa SFRJ 8. listopada 1991.

Sve države svijeta ponosno slave dane koji su prekretnički u njihovoj povijesti i na kojima grade svoj identitet i državnost. To su trenutci koji su urezani u kolektivnu svijest naroda i koji se ponosno prenose na nove generacije kako bi one bile svjesne svoje slavne prošlosti i hrabro gledale na svoju budućnost’, napisao je premijer Plenković u popratnom tekstu.

30. svibnja upravo je takav dan u hrvatskoj povijesti, a Hrvatska pošta se izdavanjem prigodne poštanske marke pridružuje svečanom obilježavanju 30. Dana državnosti Republike Hrvatske.

Datum objave: 27.05.2020.