Autor: CroExpress

Najmanje 40 putnika i članova posade luksuznog kruzera ima koronavirus, a vlasti još uvijek pokušavaju doći do dijela putnika s dva nedavna arktička putovanja, objavili su u nedjelju norveški zdravstveni dužnosnici. Četiri člana posade kruzera MS Roald Amundsen hospitalizirana su u petak kada je brod pristao u luku Tromsoe, prenosi Hina, a kasnije im je ustanovljen Covid-19.

Nakon provedenih testiranja koronavirus potvrđen je kod dodatnih 32 od 158 članova posade. Dok su članovi posade stavljeni u karantenu, 178 putnika, koji su stigli u petak u luku Tromsoe, moglo se iskrcati prije no što je kod ikoga s kruzera potvrđen koronavirus. Zbog toga vlasti tragaju za njima kako bi suzbili potencijalno širenje koronavirusa.

Do sada je kod četvero od ukupno 387 putnika na brodu, s dva odvojena putovanja od 17. srpnja, potvrđen koronavirus, objavili su norveški Institut javnog zdravstva (FHI) i općina Tromsoe. Line Vold iz FHI-a smatra da će biti pronađeno još slučajeva zaraze povezanih s kruzerom, dodajući da je putnicima naloženo da odu u samoizolaciju. Tvrtka Hurtigruten, vlasnik kruzera, postala je sredinom lipnja prva koja je vratila u promet oceanski kruzer, nakon tromjesečne stanke zbog pandemije.

Glasnogovornik FHI-a poručio je da su poruke poslane svim putnicima te da se trenutno “traži potvrda da su primili i razumjeli informaciju”. Od zaražene posade 32 je s Filipina, dok su među preostalima norveški, francuski i njemački državljani, kazao je Hurtigruten. Po izbijanju pandemije početkom 2020. tisuće putnika ostalo je zatočeno na kruzerima širom svijeta, zbog čega su operateri otkazali brojna putovanja.

Uz mjere poput smanjenog kapaciteta, socijalno distanciranje i stroga higijenska pravila, Hurtigruten želi uvjeriti zainteresirane da se vrate na kruzere

Datum objave: 03.08.2020.