Došašće je vrijeme iščekivanja Onoga koji je spasio svijet i vrijeme priprave za susret sa Spasiteljem. Pripremamo li se doista za taj susret ili samo pripremamo svoje kuće da ne bi imale iste ukrase kao i lani? 

U promišljanju kako što kvalitetnije i doživljenije proslaviti pripremu za Božić s. M. Juliana Beretić, s. M. Katarina Mihić i Katica Knezović pripremile su prijedloge i za došašće ove 2020., jer je zajedno provedeno vrijeme dar kojim ukućani darivaju jedni druge. Sestre pozivaju roditelje i djecu da iskoriste vrijeme i priprave se za najradosniju svetkovinu – rođenje našega Spasitelja.

Ponuđeni materijali kratko poučavaju o značenju došašća, predlažu kako se pripremiti za došašće i kako ga živjeti u aktivnostima koje svaku osobu,i obitelj kao zajednicu, polako vode prema Božiću. Paljenje svijeća na adventskom vijencu poseban je oblik zajedništva koji poprima razinu obreda.

Neka nam ovo došašće bude na vlastitu izgradnju i jačanje radosti u obitelji!

Vrhunac svakoga tjedna u došašću jest čitanje nedjeljnoga evanđelja i razmišljanje o toj Božjoj riječi, a potom i razgovor o njoj. Bogatstva došašća otkrivaju se i u slavljenju svetaca koji se posebno obilježavaju u našem narodu.

Ove kateheze nam daju prigodu da upoznamo te svece, ali i običaje koji se vezuju uz njihove spomendane. Uz sve ovo, predložene su različite radionice u obitelji za izradu adventskih vijenaca, darova, ukrasa, kao i pjesme koje se mogu pjevati dok je obitelj na okupu te molitve koje mogu moliti.

Neki prijedlozi za što bolje korištenje došašća za vlastitu izgradnju i jačanje radosti u obitelji mogu se pronaći na mrežnim stranicama Družbe Kćeri Milosrđa – Provincije Krista Kralja. 


Autor: CroExpress/HKM Datum objave: 27.11.2020.