Autor: Z.S./The Independent

Svaki obrok mogao joj je biti posljednji. A kada je završila s probavanjem dosadnih vegetarijanskih jela, 25-godišnja Margot Wölk bi, zajedno s kolegicama, briznula u suze i plakala kao malo dijete, sretna što je živa.

Margot je bila jedna od 15 mladih žena koje su bile zaposlene u Hitlerovom Vučjem brlogu. Njen posao bilo je kušanje hrane prije Hitlera, kako bi nacistički vođa izbjegao trovanje. Jedina od 15 djevojaka je preživjela; ostale je strijeljala Crvena armija. Danas 96-godišnja Margot svoju je priču ispričala berlinskoj RBB televiziji, a prenio ju je The Independent.

‘Hrana je uvijek bila vegetarijanska. Stalno su kolale glasine da Britanci žele otrovati Hitlera. Nikad nije jeo meso. Kušale smo rižu, tjesteninu, paprike, grašak, karfiol…’, piše The Independent. Opisuje proces kušanja. ‘Neke djevojke počele su plakati kad su kušale jela. Morale smo pojesti sve. Zatim smo čekale sat vremena i svaki put se bojale da će nam pozliti. Plakale smo poput male djece jer smo bile sretne što smo preživjele.’

Wölkova kaže kako ju je gradonačelnik Partscha, grada u kojem je živjela, smještenog odmah pored Vučjeg brloga, prisilio da postane kušačica. SS-ov čuvar ju je svaki dan kupio u poseban autobus koji ih je vozio u zgradu škole, gdje su kušale Hitlerova jela. ‘Osiguranje je bilo toliko jako da nikad nisam vidjela Hitlera. Vidjela sam samo njegovog psa, Blondija’, priča.

Hitlerov strah za život nije bio neosnovan. U srpnju 1944. atentat na njega pokušala je grupa njemačkih vojnih časnika. I to upravo u Vučjem brlogu. ‘Sjedili smo na drvenim klupama i odjednom čuli i osjetili stravično jaku eksploziju. Pale smo s klupa i čuli nekog da viče: ‘Hitler je mrtav!’ Ali, naravno, nije bio’, priča Wölk. Nakon toga, kušačice su se morale preseliti u dobro čuvanu zgradu.

Margot je pobjegla krajem 1944. godine. Uhvatili su je Rusi, zatvorili u stan i dva tjedna je silovali. Noćne more još uvijek su prisutne. Spasio ju je britanski časnik koji ju je zvao da pođe s njim. No, ona je čekala svog supruga. Karl se jednog dana pojavio na vratima, pobjegavši iz sovjetskog logora. Imao je 45 kilograma.

Rat ih je razdvojio. Nisu se mogli oduprti noćnim morama i rastali su se. Karl je preminuo prije 24 godine. Margot otad živi sama sa svojim stravičnim sjećanjima. 

Datum objave: 18.09.2014.