PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

Istinite priče

JOE ŠIMUNIĆ I SUPRUGA OTVORILI DUŠU NAKON TRAGEDIJE 'Bila je nedjelja. Tog se dana još poslijepodne naša Luca veselo igrala...'

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Kobna je bila gripa.

Br. pregleda: 3762

Autor: CroExpress

Bračni par Šimunić, Josip i Christina Marie, doživjeli su veliku životnu tragediju kad je njihova
trogodišnja kćer Luca preminula u travnju ove godine. Za djevojčicu je kobna bila gripa.

‘Bila je nedjelja. Tog se dana
još poslijepodne Luca veselo igrala. Bila je zdrava, a onda je navečer dobila temperaturu 38. Ništa strašno, bili smo uvjereni. Spuštali smo temperaturu onako uobičajeno i ništa nije ukazivalo na neki veći problem’, opisuje Christina tihim glasom, polako slažući riječi na rubu suza. 

Ujutro je Luca ponovno imala vrućicu, ali bila je dobre volje, zaigrana, spavala je, jela, igrala se s bratom... No, temperatura je ustrajala i u utorak navečer probudila se plačući. Uspješno smo spustili vrućicu i spokojno je zaspala na našem krevetu. Ipak, za svaki slučaj, premda nije ni kašljala niti joj je curio nos, otišli smo pedijatru. Liječnica je pregledala nos, uho, pluća, izvadili su joj i krv. Ništa nije bilo alarmantno, ali bila je nekako klonula, slabije je govorila i reagirala, a to nije bio njezin običaj. Pedijatrica je zaključila da bi to trebala biti gripa. Otišli smo kući, čak je i normalno ručala pa potom i zaspala’, prisjeća se mama Christina u razgovoru za Jutarnji list. Dodaje da se možda sat poslije probudila opet plačući.

‘Odmah smo zaključili da nešto ipak nije u redu. Ne sviđa mi se kako izgleda. Nazvali smo ponovno pedijatra, on je radio u popodnevnoj smjeni. Samo nam je kratko rekao: ‘Otiđite u infektivnu kliniku’’, kaže Joe.

Uslijedili su pregledi u bolnici, a liječnici su zaključili da Luce treba ostati na liječenju. Bila je srijeda. ‘Nalaz likvora pokazao je da naša mala djevojčica ima encefalitis, odnosno upalu mozga, kojem u tom trenutku nisu znali uzrok. Međutim, dobila je sve moguće lijekove od antibiotika, kortikosteroida, do Tamiflua, a u četvrtak smo saznali da je izoliran i virus pandemijske gripe H1N1. U tom trenutku gotovo sam odahnula. Gripa, pa ipak nije tako strašna bolest. Ne umiru ljudi od gripe, tješila sam se. 

No, onda je sve krenulo nizbrdo nevjerojatnom brzinom. U petak su je prebacili na intenzivnu skrb, u subotu ujutro počele su konvulzije. Između subote i nedjelje nastupila je moždana smrt. Još je živjela tjedan dana premda je bila moždano mrtva, a napustila nas je na Uskrs. U roku od sedam dana okrenuo nam se svijet. Nije zakašljala, nije joj curio nos, gripa je zaobišla respiratorni i odmah otišla na centralni živčani sustav, objasnili su nam liječnici. Ne, to je nemoguće. Pa radilo se samo o gripi’.

Da smo dovoljno znali o opasnostima gripe, to cijepljenje sigurno ne bismo preskočili. Istina, nikad nam nije ni predloženo cjepivo, a nije ni obvezno niti je preporučeno za zdravu djecu u Hrvatskoj. Poslije smo vidjeli da druga pravila vrijede u Kanadi, Australiji i SAD-u. Tamo je, naime, preporuka da se djeca cijepe poslije šestog mjeseca života, jer se djecu do pete godine tretira kao visokorizičnu skupinu. Moglo bi se reći da smo ipak bili neinformirani zbog percepcije o gripi kao neopasnoj bolesti, koja zasigurno nije istinita’, kaže Christina za Jutarnji.

15.10.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.