PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

07.12.2019
tekst
tekst

Istinite priče

PRIČA KOJA NADAHNJUJE Upoznajte barba Šimu koji volontira u psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu

FOTO: Facebook

FOTO: Facebook

Nakon što mu je u istoj bolnici preminula supruga.

Br. pregleda: 1540

Autor: rtl.hr/ CroEcpress

Riječ je o gospodinu Šimi Maziću iz Preka, čiju je sudbinu na Facebooku, uz njegovo dopuštenje, objavila Matija Knežević, medicinska sestra zaposlena u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, piše rtl.hr.

Njezin status prenosimo u cijelosti:


'Malo tko voli bolnice, ali Psihijatrijska bolnica Ugljan, točnije njihov Odjel za demencije, ima priču koja ama baš nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Jer upravo ta otočna bolnica odnedavno ima ‘volontera’ koji može i treba biti primjer svima.

– Ovo je barba Šime. Ima 86 godina i njegova supruga Jozica bila je naša pacijentica do prije mjesec dana kad je, nažalost, preminula. Jozica je bolovala od Alzheimerove demencije i često puta nije prepoznavala svoga Šimu, iako ga je često spominjala.

To barba Šimu nije sprečavalo da svaki dan dođe k njoj u posjet, da je poljubi na dolasku i odlasku, tepa joj, prošeta je, nahrani i provede vrijeme s njom. Sjećam se jednom kad je došao, a Jozici je pozlilo, vitalni znakovi bili su joj nemjerljivi, a on plače ispred vrata k’o malo dijete i čeka da mu kažemo hoće li ona biti dobro. Tad smo skoro svi plakali s njim od sreće jer se Jozica izvukla, a njezine prve riječi kad je došla k sebi bile su: ‘Di je Šime?’…

Kad gledate dvoje ljudi od 80-ak godina kako se vole i kako joj on govori ‘dobro jutro, ljubavi’ svaki put kad dođe, spoznate što je to prava ljubav.

Nažalost, Jozica je umrla prošli mjesec, a Šimu je to svakako pogodilo. Svima nam je bilo teško, ponajviše zbog njega i kako će on to podnijeti.

Nekidan netko zvoni na odjel, kad ono barba Šime! Došao se prijaviti za volontiranje kod nas na odjelu! Kaže da nam želi pomoći, dosadno mu je samom kod kuće, a nama će dobro doći da prošeta još neku pacijenticu kao što je šetao svoju Jozicu. Svaka čast i kapa do poda našem ‘volonteru’!

'Ugledajmo se na barba Šimu!' napisala je Matija Knežević na društvenoj mreži te oduševila i raznježila domaću javnost.

01.03.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.