Autor: CroExpress/Croatia Week
Dok veliki broj Hrvata iseljava u Europu i Ameriku, Monika Karlović se iz Kanade doselila u Zagreb gdje je upisala studij. U intervjuu za Croatia Week koji djelomično prenosimo, Monika je otkrila razloge za ovu odluku te je opisala kako izgleda njezin život u Hrvatskoj.  
Koji je bio odlučujući faktor za odabir preseljenja u Zagreb? 
Uvijek sam voljela Zagreb i dugo sam razmišljala kako bi bilo živjeti u ovom gradu. Dok sam istraživala Masters programe, pronašala sam RIT-ov program Master of Science u Service Leadership and Innovation, koji je američki diplomski program koji se izvodi na zagrebačkom kampusu, a koji mi je dao ekspanziju koju sam tražila. Zainteresirana sam za uslužne djelatnosti i izradu strategije za organizacije, posebno medicinske organizacije, a ovaj program je dovoljno fleksibilan da mi omogući da istražim ovu industriju. Veliki faktor bila je činjenica da mogu ostati u Hrvatskoj s ovim stupnjem obrazovanja, kao i vratiti se u Kanadu. Odluku da se preselim u Zagreb ova činjenica učinila je mnogo lakšom jer sam znala da čak i ako ne želim ostati, lako se mogu vratiti u Kanadu. 
Kakvo je vaše iskustvo u Hrvatskoj? 
Život u Zagrebu djelovao je tako na mene da sam zavoljela vrijeme za kavu, više nego kad bih imala dnevnu dozu Tim Hortona. Nikada neće ponestati vremena za piće s prijateljima i teško je umoriti se od krajolika i arhitekture u Zagrebu. Postoji mnogo mjesta za šetnje kada vrijeme postane toplije i različiti festivali koji se mogu istražiti vikendom. Putovanje unutar Hrvatske je 100% vrijedno i lako za izvesti pa je postalo nešto što volim raditi kada imam dan ili dva slobodno. Moje oduševljenje hrvatskom kulturom i poviješću iznimno je izraženo nakon preseljenja u Zagreb. Naučila sam mnogo o zemlji i običajima u razgovoru s mještanima, koji su izuzetno prijateljski nastrojeni i istražuju povijest grada. Govoriti hrvatski jezik postaje sve lakše svakim danom i to je nešto zbog čega su moji mama i tata vrlo sretni. Naravno, najviše mi nedostaju obitelj i prijatelji. Sretna sam što imam neke prijatelje i obitelj koji žive u Zagrebu i Samoboru, ali ne mogu vidjeti najužu obitelj. Međutim, društvene mreže tu puno pomažu. (…) 
Imate li savjet za ljude koji razmišljaju o studiranju / životu u Zagrebu? 
Ako im se pruži prilika da se presele u Zagreb, čak i na kratko vrijeme, preporučila bih da pokušaju. Mislim da je ovo pozitivno iskustvo koje ćete imati sa sobom do kraja života. Naučit ćete mnogo o svojoj baštini i o sebi u vremenu koje provodite u novom gradu. To je drugačija vrsta neovisnosti od preseljenja u drugi grad, u blizinu doma, i možda ćete se čak i poželjeti zadržati duže. (…)

Datum objave: 24.05.2019.