PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

29.03.2020
tekst
tekst

Istinite priče

Samouki izrađivač violina iz Sjeverne Makedonije stekao međunarodnu slavu: 'Svaka violina je priča za sebe. Ne postoje dvije iste, iako tako izgledaju'

Foto: ilustracija/pixabay

Foto: ilustracija/pixabay

Svetozar Bogdanovski prvu je violinu izradio prije 35 godina za svog sina Kostadina, tada sedmogodišnjaka koji je poželio naučiti svirati taj gudački instrument.

Br. pregleda: 1842

Autor: CroExpress/Hina

Njegove violine danas postižu cijenu od 60.000 eura i prodaju se diljem svijeta, a Kostadin je međunarodno priznati violinist. Violinu svira i njegova mlađa sestra Frosina.

'Morao sam mu stvoriti uvjete da se razvija. Prvi je bio da ima dobar instrument koji mu tada nisam mogao priuštiti', rekao je Bogdanovski.

Bogdanovski, koji živi u gradu Velešu pedesetak kilometara južno od Spoplja, napustio je posao umjetnika i posve se posvetio izradi violina.

Njegova supruga Marija, profesorica violine i kolegica umjetnica Tatjana Miševa pridružile su mu se u tvrtki koja je dosad proizvela više od 700 instrumenata. Neki su kopije violina slavnog talijanskog majstora Guarnerija.

Pozadinu izrađuje od javora, a prednju stranu od smreke isključivo iz bosanskih šuma. Drvo se najprije suši i potom nekoliko godina namače u slanoj vodi.

'Svaka violina je priča za sebe. Ne postoje dvije iste, iako tako izgledaju. Razlikuju se kao što se razlikuju ljudi', kaže Bogdanovski.

Od svih međunarodnoh nagrada koje je dobio, osobito je ponosan na na onu koju je zaslužio u konkurenciji obrtnika, nasljednika slavnih majstora iz Cremone.

Dvaput je osvojio prestižnu godišnju nagradu Američkog violinističkog društva, 2008. i 2012.

Među glazbenicima koji sviraju na njegovim instrumentima su slavni violinisti, Amerikanka Eachel Barton, Robert Lakatoš iz Srbije i Grk Jonian-Ilia Kadesa.

05.11.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.