CroExpress/Ivo Mišur

Male Desne koje su tada imale oko tisuću stanovnika nisu bile iznimka. Njezini su stanovnici najviše selili u SAD. Na sjeveroistoku u gradiću Aberdeen, državi Washington, formirala se prava mala kolonija. Godine 1910. godine u tom gradu je živjelo oko 1300 doseljenika iz Austro-Ugarske. Pored Hrvata bili su tu Česi i Austrijanci. John Camby je bio Splićanin koji je sa svojom ženom Catherinom i djecom došao u obližnji Montesano 1887. godine.

Prvi Desanci u Aberdeenu bili su Steve Bebich (Stipan Bebić) i Peter Jugum (Petar Đugum) koji su doselili već 1897. godine. Još dok su živjeli u Hrvatskoj dobivali su pisma prijatelja koji su im pisali o blagostanju na sjeverozapadu SAD-a. Đugum je ostao živjeti u Aberdeenu, a Stipan Bebić se nakon nekog vremena odselio u Wilkeson gdje se zaposlio u rudniku. Tamo se 1906. oženio s Jelom Medak te se 1911. godine vratio u Aberdeen gdje u međuvremenu drugi članovi njegove šire obitelji. Do kraja života je zarađivao od prodaje ribe te radeći u mlinu Lumber Shingle Donovan Lumber Co.

Prije Prvoga svjetskoga rata osam članova obitelji Medak doselilo je u Aberdeen. Joe J. vodio je Croatian Pool Hall u ulici Curtis, a poslije Alaska Cigar Store u Cosmopolisu. Peter je imao ribarski čamac. Sam, Marko i Tony Bebić su radili u mlinovima dok su Stanley i Joe M. na Bay city tržnici imali Model Bakery. Njihova rođakinja Pearl Medak udala se za Tonya Nicholasa (Nikolca). Na kraju zapadnog dijela ulice Curtis John (Ivan) i Marko Vekich imali su svoju trgovinu Star Corner Confectionery. Nekoliko blokova dalje bila je trgovina Croatian Workingman’s General Store.
Jedan od poznatijih Hrvata u povijesti Aberdeena je Joe (Josip) Batinović, rođen u Desnama. Bio je oženjen Evom (Iva) Medak. U Aberdeen je doselio 1911. godine te je otvorio Dalmatian Pool Hall (za igranje biljara) te trgovinu slatkišima. Poslije je otvorio tvrtku za trgovinu nekretninama u kojoj je radio do smrti. Bio je ugledan član zajednice te je u dva navrata bio član gradskog vijeća. Današnje bejzbolsko igralište lokalnog kluba Pioneer Park nalazi se na zemljištu koje je on donirao gradu.
Većina imigranata u Aberdeen bili su neoženjeni muškarci koji su stanovali u predjelu South Aberdeenu uz rijeku Chehalis gdje je bilo mnogo drvno-prerađivačkih tvornica. Većinom bi iznajmljivali male sobe. Bilo je i onih koji su radi uštede sami gradili male drvene kućice u kojima bi stanovalo više radnika. Jednu takvu izgradio je Petar Đugum (poslije je oženio Anu Vlatković). Radio je u mlinu te je takvu jednosobnu kućicu sagradio upravo u blizini svog posla. U mlinu se radilo na smjene 24 sata. Dvojica muškaraca su dijelila jedan krevet pošto je jedan spavao dok je drugi radio.

Hrvati su se u Aberdeenu organizirali u lože

Najstarija se zvala 323 Fragrant Rose koja je bila podružnica National Croatian Brotherhood. Nakon nje nastala je St. Nicholas 418, te poslije Goddess of Health br. 80. Godine 1914. godine formirana je loža 271 Hrvatske bratske zajednice. Nastala je ujedinjenjem već postojeće tri lože. U kolovozu 1913. godine je grupa Hrvata među kojima je bio Steve Bebich formirala ložu Zrinski-Frankopan. Svrha loža je bila njegovanje hrvatska kultura, pomaganje bolesnima te organizacija druženja, piknika te proslava.

Iz svjedočanstva Joe Bebicha (otac Steve) saznajemo da su kod kuće govorili ‘austrijski’ (hrvatski). Drugi jezik koji je usvojio bio je finski dok se igrao s djecom iz susjedstva. Engleski mu je bio treći jezik, a naučio ga je od starije braće koja su ga naučila u školi.
Potomci Desanaca i danas žive u Aberdeenu, gradiću u saveznoj državi Washington. Neki još i danas održavaju kontakt s rođacima iz old country (stare domovine), a neke veze su davno prekinute. Nove tehnologije omogućile su ponovno povezivanje i traženje davno izgubljenih rođaka iz udobnosti vlastitog doma.

Obitelji Šetka i Delija u Aberdeenu
U Aberdeen je iz Desana otišlo troje djece Petra Šetke i Matije Gnječ. Dva brata, Miho i Stipan te sestra Stana početkom 20. stoljeća doselili su u Ameriku.
Stana je rođena 3.10.1889. Dolaskom u SAD amerikanizirala je ime u Stella Setka. Vjenčala se s Nikolom Delijom, također Desancem, u Aberdeenu 1913. godine. Imali su petero djece (George, Matilda (udana Wright), Martin, August i John). Najmlađi sin August poginuo je kao mladić u nesreći u obližnjoj luci. Nick i Stella se nisu nikad oporavili od ove tragedije. Njihov sin George odselio je u Arizonu te se oženio Emily Yaworski s kojom je imao pet sinova (Timothy, Ronald, Denis, Mark, Gregory). Samo je Denis imao djecu. On je promijenio prezime iz amerikaniziranog Delia u izvorno Delija. Stana Stella Delia (rođ. Stana Šetka) umrla je 1948. godine te je pokopana na groblju Fern Hill u Aberdeenu. Njezin muž je pokopan na istom groblju na kojem postoji Croatian section. Dio njihovih potomaka i danas živi u Aberdeenu. Zanimljivost je da čuvaju staru kartu Desana s ucrtanim zaseocima.
Stipan Šetka (Steve Setka) rođen je 16.04.1891. U SAD je došao preko Trsta u svibnju 1910. godine. Oženio se desanskom doseljenicom Jelom Medak te je imao sina Antona i kćer Mary (udanu Reichter). Godine 1919. posjetio je domovinu. Umro je u Aberdeenu 1979. godine.
Mijo Šetka (Mike Setka) rodio se 11.09.1892. godine, iako u nekim američkim dokumentima piše drukčiji datum. U Ameriku je došao brodom La Provence isploviviši iz francuske luke Le Havre 1907. godine. Imao je smeđe oči i smeđu kosu, a bio je visok 180 cm (5 feet, 11 inches) i 74 kg (165 pounds). Mike Setka se dva puta ženio. Prvi puta 1922. godine Thereseom Blanche Guild, a drugi put 1938. kad je ostao udovac Marianom Cady. Njegovi američki sugrađani sjećaju ga se kao strastvenog kuglača. Održavao je kontakt sa sestrom Božicom u Hrvatskoj koja se udala za Baldu Dragovića. Umro je i pokopan u Aberdeenu 1975. godine.

Datum objave: 16.05.2020.