Autor: Zoran Stupar

U utorak su u Dubrovniku, Osijeku i Kninu započela okupljanja vojnih obveznika koji su proteklih dana primili prve pozive za pričuvni sastav Hrvatske vojske. Kako piše Slobodna Dalmacija, pozvani su vojnici do 35. godine, dočasnici do 45. godine i časnici do 55 godina. I to samo oni koji su odslužili vojni rok.
U MORH-u pojašnjavaju kako je riječ je o pripremnoj fazi tj. ažuriranju baze podataka o vojnim obveznicima – provjera adresa, zdravstvenog stanja, evidencije radnih mjesta i sl. Broj osoba koje treba pozvati nije određen. Pravi pozivi, neslužbeno doznaje Slobodna, trebali bi uslijediti koncem listopada kada se navodno planira i smotra obnovljenog pričuvnog sastava.
Što je s iseljenicima?
U MORH-u smo upitali što je sa hrvatskim državljanima koji žive u inozemstvu, odnosno hoće li i na njihove adrese stizati ‘čestitke’ iz MORH-a. Odgovoreno nam je da se hrvatski građani koji se nalaze u inozemstvu trenutno neće pozivati u pričuvni sastav Oružanih snaga RH. U MORH-u napominju da su ‘državljani RH muškog spola, koji žive u inozemstvu, vojni obveznici, ali, zasada, podliježu samo uvođenju u vojnu evidenciju.’ 
Pričuvni sastav OSRH dijelit će se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a trebao bi biti podijeljen na 6000 ugovornih i 40.000 mobilizacijskih vojnika. Vojnici koje bi se pozivalo po potrebi dijele se na nerazvrstane i razvrstane, pri čemu su nerazvrstani oni koji nisu odslužili vojni rok. Svi oni mogu biti pozvani u pričuvu do 90 dana godišnje, stoji u Dugoročnom planu razvoja OSRH 2006.-2015. 

Iz Ministarstva poručuju kako će se angažiranjem pričuvnog sastava osigurati ukupna obrambena sposobnost OSRH ‘za provedbu misija te redovnih i izvanrednih zadaća u zemlji i inozemstvu’.

Datum objave: 03.09.2014.