Italija i Njemačka objavile su u petak da ukidaju neke restrikcije za putovanja, dok je britanski premijer Boris Johnson izrazio uvjerenost da će preostale restriktivne mjere biti ukinute 19. srpnja, unatoč bržem širenju delta varijante koronavirusa.

Italija ukida ograničenja putnicima iz SAD-a, Kanade, Japana i drugih zemalja Europske unije ako imaju zelenu propusnicu, napisao je ministar zdravstva Roberto Speranza u petak na Facebooku.

U isto vrijeme, Italija je uvela obaveznu petodnevnu karantenu za posjetitelje iz Britanije, dok raste zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva s visokozaraznom varijantom virusa.

Italija slijedi korake Francuske, Austrije i Njemačke, koje su već donijele različita ograničenja za one koji dolaze iz Britanije.

Britanija je rekla u petak da postoji tjedni porast od 79 posto koji se odnosi na slučajeve varijante delte, najprije otkrivene u Indiji.

Ipak, premijer Johnson uvjeren je da će 19. srpnja biti ukinute preostale restriktivne mjere. “Vrlo sam uvjeren da ćemo moći ići dalje s korakom četiri našeg plana, kojemu je 19. srpnja krajnji datum”, rekao je medijima.

Njemačka je u petak s liste riskantnih područja uklonila popularne ljetne destinacije za odmor među koje spadaju Francuska, Grčka, Švicarska i dijelovi Španjolske, objavio je Institut Robert Koch (RKI).

To znači da ljudi koji se iz tih područja vraćaju u Njemačku neće morati u karantenu na deset dana.

Od prije tjedan dana najveći dio Hrvatske za Njemačku više nije rizično epidemiološko područje.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova od početka srpnja ukida opće upozorenje za putovanja uvedeno na početku pandemije.

S njemačkog popisa rizičnih područja uklonjeni su među ostalima i Belgija, južni dio Danske, Estonija, Jordan, Litva, tri regije u Nizozemskoj, Norveška i nekoliko regija u Sloveniji.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.06.2021.