Italija je objavila da od četvrtka postrožuje uvjete ulaska u zemlju za putnike s područja Europske unije, uvođenjem obaveznog negativnog testa na covid-19 za sve i karantene u trajanju od pet dana za necijepljene.

Odluka, koju je sinoć potpisao ministar zdravstva Roberto Speranza, “propisuje obvezno predočenje negativnog testa za sve dolaske iz zemalja Europske unije”, rekao je glasnogovornik.

Dosad su građani EU-a mogli ući u Italiju s potvrdom o potpunom cijepljenju, o preboljenju covida ili negativnim testom.

Necijepljeni će po dolasku morati proći petodnevnu karantenu, uz negativan test. Oni koji dolaze izvan EU već otprije moraju u karantenu.

Ove nove mjere, koje će biti na snazi od 16. prosinca do 31. siječnja, dolaze u vrijeme kada se Europa suočava s novim valom covida-19, obilježenim brzim širenjem omikron varijante.

Prema prvim studijama, ta bi varijanta mogla biti otpornija na cjepiva i zaraznija od delte, koja trenutno predstavlja većinu slučajeva koronavirusa u svijetu.

Italija, koja je platila visoku cijenu s više od 133.000 mrtvih od početka pandemije, zabilježila je u utorak više od 20.000 novih slučajeva i 120 smrtnih slučajeva.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.12.2021.