Danas se spominjemo rođenja sv. Ivana Krstitelja.

Kada razmišljamo o pripravljanju puta Gospodinu tada ne možemo zaboraviti na sv. Ivana Krstitelja.

Duhovni div čija je veličina u skromnosti, a uloga naviještanje većega od sebe. Ivan Krstitelj, čovjek koji propovijeda u pustinji odjeven u devinu dlaku i kožni pojas. Hrani se skakavcima i divljim medom. Izabire živjeti u pustinji gdje uvjeti za život nisu baš kao u hotelu sa pet zvjezdica. Ne zvuči primamljivo, bar meni.

Možemo reći čovjek koji se, bez obzira što je privukao veliku pažnju puka, maknuo sa „pozornica ovoga svijeta“ i otišao u pustinju. Ali opet… mase su hrlile slušati ga. Postao je magnet za mnoge. Zašto? Zato što je živio ono što je naviještao, a naviještao ono što je vjerovao!

Bio je vjerodostojan u onome što je radio. I svoju vjerodostojnost platio je životom, doslovno. Odrubljena mu je glava radi toga što je jednom suludom kralju i preljubnici rekao da ne smiju imati zabranjenu vezu i da to nije po Božjemu. Nudio im je savjet tj. duhovni lijek za živote, no njima je teško bilo čuti istinu pa je lakše bilo baciti u tamnicu Ivana i poslije ga ubiti. Istina ih je bolila i na taj način mislili su da će “ubiti” istinu.

Bez obzira na sve, Ivanova smrt nije poraz, nego baš naprotiv njegova smrt je velika pobjeda jer je pokazao da se zbog istine isplati izgubiti sve, baš sve, pa i život na ovome svijetu jer stalno na pameti treba imati da je naš konačni cilj Nebo gdje će se naš vjerodostojan kršćanski život na zemlji itekako isplatiti i to neće trajati godinu, pet, deset ili sto, nego cijelu vječnost! Ne zaboravimo to nikada.

I danas su nam potrebni vjerodostojni svjedoci vjere. Molimo zagovor sv. Ivana Krstitelja za vjerodostojnost nas vjernika, vjerodostojnost, prije svega, u ljubavi!


Autor: CroExpress Datum objave: 24.06.2024.