Propovijed biskupa Mate Uzinića održana na Bleiburškom polju u povodu 69. obljetnice partizanskog masakra nad hrvatskim narodom, zacijelo bi danima bila jedna od glavnih tema u našim medijima da u međuvremenu pozornost javnosti nije usmjerena na tragediju i solidarnost s ljudima stradalim u poplavama. ‘Istina o Bleiburgu i Jasenovcu je odgovornost političara. Oni bi, uz pomoć znanstvenika, i u Bleiburg i u Jasenovac trebali donijeti istinu, a ne svoje stranačke interese, ne svoje ideologije koje ubijaju istinu, slobodu, različitost, toleranciju, mogućnost za oprost, za ljubav…’, govorio je među inim Uzinić okupljenima na misi zadušnici na Bleiburgu.

‘Druga riječ je oprost’, nastavio je Uzinić. ‘Završimo konačno Drugi svjetski rat! Prestanimo se već jednom ponašati kao sinovi i kćeri ustaša i partizana i na druge gledati kao sinove i kćeri ustaša i partizana! Ma, prestanimo jedni drugima biti neprijatelji, a postanimo jedni drugima braća i sestre!’, hrabro je propovijedao dubrovački biskup.

Već se tamo dalo osjetiti da mnogima ove riječi nisu sjele, da su ih doživjeli kao ‘tvrd govor’. Međutim, kako mi je sam biskup ispričao, prišla mu je jedna žena i čestitala, govoreći kako godinama dolazi na bleiburšku komemoraciju i da je konačno dočekala i takvu poruku.
Kako to da imaju nepogrešivi moralni kompas kad je riječ o partizanskim zločinima nad ‘našim ljudima’ otprije 69 godina, zlurado je dan poslije komentirao jedan s lijevog spektra, dok su s onog desnog pokušali uvrijediti biskupa Uzinića da je završio ‘kumrovečku teološku školu’.

Jednima i drugima bih prije svega poručio da još jednom pažljivo, u miru pročitaju propovijed. A što se tiče ‘kumrovečke teološke škole’, s ponosom mogu istaknuti da sam diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu u generaciji s Matom Uzinićem. To je onaj fakultet koji su ondašnjem splitsko-makarskom nadbiskupu Frani Franiću na nekoliko godina zatvorili komunistički vlastodršci. Predavali su nam i sadašnji nadbiskup Marin Barišić i biskup Petar Šolić, brojni svećenici vrsni profesori poput Živana Bezića, Slavka Kovačića, Josipa Delića, Nediljka Ante Ančića, Ljube Ercega, Nikole Bižace… Sa splitske Teologije su i Tonči Matulić, danas rektor KBF-a u Zagrebu, mladi povjesničar Josip Dukić, Ante Jozić, vatikanski diplomat u Hong Kongu… I mnogi drugi ugledni svećenici i vjernici.

Biskupu Uziniću potporu su dali mnogi, neki javno, neki privatno. Od vodećih političara gotovo nitko mu se nije očitovao. Osim dr. Drage Prgometa, zamjenika predsjednika HDZ-a. On je ovih dana objavio i knjigu ‘Sakupljači gelera’ u kojoj opisuje svoje ratne dane kad je kao liječnik spašavao hrvatske branitelje, a čiji cijeli prihod ide u humanitarne svrhe.

Svoj humanizam istaknuo je i ovim riječima potpore dubrovačkom biskupu: ‘Oprost o kojem govorite jedan je od temelja nastanka nove Europe, i to bi morali shvatiti i mi u Hrvatskoj (osobno i sam, čiji je otac bio u kolonama Križnog puta, s oprostom nisam imao nikada problem). Čini mi se da je istina, ili još bolje rečeno iskrenost, kao jedna od osnovnih vrijednosti demokršćanstva, ali i politike uopće, ponekad tako daleko od nas. Zato su Vaše riječi i bile tako potrebite.’ Treba nam više ovakvih biskupa i političara.

Datum objave: 28.06.2014.