Autor: Hina/CroExpress

Sudionice Konferencije o zapadnom Balkanu u četvrtak su nakon sastanka u Berlinu u zajedničkoj izjavi istaknuli potrebu jačanja suradnje u regiji u sljedeće četiri godine kako bi te zemlje što prije ispunila zahtjeve koje pred njih postavlja članstvo u Europskoj uniji.
“Mi smo se složili s tim da današnja konferencija bude početak jednog četvorogodišnjeg razdoblja u kojema će se činiti pojačani napori kako bi se postigli napretci u reformskim procesima“, stoji u zajedničkoj izjavi Konferencije o zapadnom Balkanu.

Isto tako je odlučeno da se konferencija održava sljedeće četiri godine. 2015. domaćin će biti Austrija, a 2017. Francuska.

Njemačka vlada je ovom prilikom još jednom istaknula kako stoji iza perspektive ulaska u Europsku uniju za sve zemlje zapadnog Balkana.

“Očekivanja građana ove regije su velika posebice kada se radi o gospodarskom boljitku“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon konferencije s predsjednicima država i vlada zemalja sudionica.

Merkel je istaknula kako se konferencija održava u godini u kojoj se obillježava 100. obljetnica početka Prvog svjetskog rata.

“Sastali smo se ovdje kako bi pogledali u budućnost“, rekla je Merkel.

Ona je također istaknula i potrebu jačanja infrastrukture u regiji.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso objasnio je kako je jedan od prioriteta procesa kojeg je danas inicirala Konferencija o zapadnom Balkanu intenziviranje rada na infrastrukturi kako prometnoj tako i energetskoj.

“U regiji jednostavno postoji previše ‘karika u lancu koje nedostaju’ kad je u pitanju infrastruktura a to ometa razvoj gospodarstva i bolje povezivanje jugoistoka i sjeverozapada Europe“, rekao je Barroso koji je također istaknuo europsku perspektivu svih zemalja u regiji.

Na prvoj Konferenciji o zapadnom Balkanu na kojoj su osim zemalja regije i domaćina Njemačke sudjelovali i predstavnici Hrvatske, Slovenije te domaćina sljedeće konferencije Austrije kao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Sudionici konferencije su se složili kako je potrebno otvorena bilateralna pitanja rješavati što je brže moguće. U tom smislu premijeri Kosova i Srbije su pokazali odlučnost u „procesu ubrzanja oboljšanja odnosa“.

U zajedničkoj izjavi sudionici konferencije su se nadalje obvezali da će poduzeti daljnje mjere u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kao i napore u uspostavi vladavine prava u svojim zemljama.

Nadalje je potrebno jačati ulogu oporbe koja, kako se novdi u izjavi, u jednoj demokraciji igra važnu ulogu isto kao i jačanje civilnog društva. I dalje problem ostaje, stoji u izjavi, problem političke vlasti.

“To podrazumijeva jačanje pluralističkog medijskog okružja, neovisnih sindikata ali i gospodarstva koje je oslobođeno utjecaja politike“, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Na gospodarskom planu se ističe potreba jačanja izvoza što će biti potpomognuto inicijativom za pojačanu kupovinu u zemljama zapadnog Balkana od proljeća 2015.

Konferencija se završava u četvrtak navečer radnom večerom svih sudionika.

Datum objave: 28.08.2014.