Potreseni viješću da je teški potres pogodio dijelove Turske i Sirije, fra Ivan Cvetković i fra Zlatko Špehar iz Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu poslali su pismo svojim župljanima.

U njemu pozivaju sve vjernike na pomoć, a posebno ističu da je pogođen grad Aleppo u Siriji, u kojem se franjevci već deset godina brinu za ratnu siročad, siromahe i beskućnike…

“Potresom su mnogi ljudi bili izvrgnuti ledenoj kiši, snijegu i hladnom vremenu. Njima ususret izišli su franjevci Aleppa, otvorivši vrata crkvi, gdje je stradalnicima ovog teškog potresa bio ponuđen krov nad glavom, odjeća, pokrivači i topli napitci i hrana”, napisali su, podsjetivši kako je prije dvije godine snažan potres pogodio Zagreb, a posebno Sisak i okolicu…

“U prikupljanju pomoći nalaze se mnoga imena turskih državljana. Bili su spremni pomoći stradalnicima. Pomagali su svojim novčanim prilozima putem naše župe u Salzburgu. ONI DANAS TREBAJU HITNU POMOĆ”, istaknuli su.

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca u sljedeću nedjelju proslavit će Stepinčevo. Ovaj put, zbog potresa u Turskoj, ipak malo drugačij.

“U tu svrhu naša župa odriče se predviđenog domjenka nakon svete mise i sva sredstva koja bi se u tu svrhu skupljala u Salzburgu, Gollingu, Radstadtu i St. Johannu/Pongau bit će poslana u Tursku. Budimo im tračak nade”, piše u dopisu koji potpisuju fra Ivan Cvetković i fra Zlatko Špehar.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.02.2023.