Iskazali smo spremnost da se na najvišoj razini EU organizira nastavak razgovora, rekao je hrvatski premijer. Dodao je kako to Hrvatska radi kao dobronamjerni prijatelj koji želi pomoći funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, a izmjene izbornog zakona tome će pridonijeti.

Izmjene izbornog zakona. Premijer Andrej Plenković pozvao je u utorak u Mostaru hrvatske i bošnjačke stranke da pronađu dogovor o izbornoj reformi kako bi svi građani i svi narodi u toj zemlji mogli biti legitimno zastupljeni. 

Hrvatska ne želi da se prolongira kriza u BiH oko izmjena izbornog zakona, rekao je Plenković na svečanosti otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2022. kojemu je zemlja partner Mađarska.

„Posebno apeliramo na lidere bošnjačkih i hrvatskih stranaka da obnove dodatno povjerenje, obnove savezništvo kako bi se postigle izmjene izbornog zakona“.

Iskazali smo spremnost da se na najvišoj razini EU organizira nastavak razgovora, rekao je hrvatski premijer. Dodao je kako to Hrvatska radi kao dobronamjerni prijatelj koji želi pomoći funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

„Zato je važno da BiH dobro funkcionira, da se uz potporu međunarodne zajednice napravi iskorak i da Hrvati budu legitimno zastupljeni u središnjim  i institucijama Federacije BiH“, rekao je Plenković.

Dodao je kako je potaknuo raspravu o BiH na Europskome vijeću gdje su usvojeni zaključci s poticajem da se postigne dogovor o izbornoj reformi. Po njegovim riječima bio bi to put za nastavak europskog puta BiH.

„To je apel prijatelja, zemlje koja želi da BiH što prije dobije status EU i da ubrza svoj europski put“, rekao je premijer.

Hrvatska je drugi najveći investitor u BiH i njezin prvi vanjskotrgovinski partner. 

Plenković iznimno važnim ocjenjuje nastavak jačanja infrastrukturnih i gospodarskih veza. Pozvao je na nastavak realizacije izgradnje južne plinske interkonekcije Hrvatske i BiH kojim bi ova zemlja dobila diversificiranu opskrbu plinom.

Szijjarto kritizira EU

Mađarski šef diplomacije Péter Szijjártó, koji je kao predstavnik zemlje partnera sudjelovao na otvorenju sajma, oštro je kritizirao Bruxelles zbog sporog približavanja zemalja zapadnog Balkana u članstvo Europske unije.

„Bruxelles čini stratešku pogrešku ne ubrzavajući integraciju. Takvo ponašanje Bruxellesa štetno je za regionalnu sigurnost“, rekao je.

On se zauzeo da Srbija postane članica Europske unije, a da se BiH odobri status kandidata.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je da svaka regionalna nestabilnost utječe na sve zemlje zapadnog Balkana.

„Nestabilnost je loša za sve. Potrebno je graditi mostove suradnje i izgraditi napredniju regiju“, rekla je Brnabić.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2022. održava se nakon dvogodišnje stanke izazvane pandemijom. Okupio je oko 750 izlagača iz dvadesetak zemalja svijeta. Hrvatski izlagači okupljeni su oko Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković susreo se već s vodstvom HDZ-a BiH, a popodne je predviđen susret s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 05.04.2022.