Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu su se javno cijepili protiv covida-19 AstraZenecinim cjepivom, što je Beroš ocijenio “signalom povjerenja u to cjepivo”, koji će ponukati građane da se cijepe.

“Svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije i korak je bliže ‘starom normalnom’ i uspješnoj turističkoj sezoni”, poručio je Beroš nakon cijepljenja u Banskim dvorima.

Jandroković, Plenković i Beroš, iako su preboljeli covid-19, pridružili su se brojnim europskim dužnosnicima koji su javnim cijepljenjem AstraZenecom željeli isključiti sumnje u kvalitetu toga cjepiva.

Beroš je uvjeren da će današnji čin biti  “signal povjerenja u cjepivo” te će ponukati građane da se cijepe kako bi se zajednički suzbilo epidemiju.

U bočici cjepiva AstraZenece ostalo je još sedam doza cijepiva, koja vrijede još dva dana i bit će vraćeni u Hrvatski zavod za javno zdravstvo te upotrijebljeni prema prioritetima, rekao je ministar zdravstva.

Pravednija raspodjela cjepiva i dalje je jedna od glavnih tema u EU-u, a Hrvatska i dalje inzistira na “korektivnom mehanizmu” kako bi se doze prisutne na tržištu raspodijelile solidarno, kaže Beroš dodajući kako trenutno nema naznaka da će naručeno cjepivo u Hrvatsku kasniti. 

“Ovih bi dana trebalo bi doći još cjepiva. Više od 90.000 doza i idući tjedan, za sada nema naznaka da bi se poremetila ta dinamika dolaska”, rekao je. 

Opskrba cjepivom će se stabilizirati

Procijenio je da će se opskrba cjepivom stabilizirati, a po nekim predviđanjima uskoro bi u Europi trebalo biti više od 10 odobrenih cjepiva, što će smanjiti potražnju i cijenu.

Upitan za rusko cjepivo Sputnjik V, istaknuo je da Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) jedina ima ingerenciju evaluirati sve što je bitno kako bi se utvrdilo je li neki lijek siguran i učinkovit. HALMED na tome radi, tu političkog pristiska nema i ne smije biti, ustvrdio je.

Hrvatska je naručila najviše cjepiva od AstraZenece, objasnio je Beroš, zato što je krajem osmog mjeseca prošle godine AstraZeneca najdalje otišla u kliničkim istraživanjima pa se predviđalo da će prva razviti sigurno i učinkovito cjepivo. No, to se zbog određenih komplikacija nije dogodilo.

“Ugovor je sklopljen 27. kolovoza prošle godine, kada još nije bilo poznato hoće li cjepiva uopće biti. Europska komisija je predložila sklapanje ugovora o prethodnoj kupnji, a AstraZeneca je u tom trenutku bila je najizglednija. Mi smo tada tražili 3,8 milijuna doza, a dobili smo 2,7 milijuna doza. U tom trenutku jedina ponuđena opcija bila je AstraZeneca”, rekao je Beroš.

Hrvatska je do sada sklopila četiri ugovora o prethodnoj kupnji, 27. kolovoza s AstraZenecom, 21. listopada s Johnson&Johnsonom, 20. studenoga  s Pfizerom i 4. prosinca s Modernom.

“Kako je Europska komisija nudila određene ugovore o prethodnoj kupnji, mi smo ih potpisivali da bismo hrvatskim građanima omogućili dostatne doze cjepiva ako netko od proizvođača ne razvije adekvatan proizvod”, poručio je Beroš.

U ovom smo trenutku naručili preko 8.855.000 doza. To je daleko više od naših potreba, no željeli smo smanjiti rizik od nedostatka cjepiva, istaknuo je.

Upitan za nalaz obdukcije 33-godišnjaka, koji je preminuo 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, Beroš je odgovorio kako nalaz obdukcije još nije u potpunosti gotov, no preliminarni nalaz pokazuje da u tijelu nije bilo tragova tromboembolijskih incidenata. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 24.03.2021.