I dalje nije jasno je li bivši ministar obrane Mario Banožić u trenutku izazivanja prometne nesreće imao alkohola u krvi, što pokazuje preslika nalaza medicinsko-biokemijskog laboratorija vinkovačke bolnice, ili nije, kako tvrdi Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.  

U Jutarnjem listu i drugim medijima objavljena je u srijedu preslika nalaza Marija Banožića koji je načinio medicinsko biokemijski laboratorij vinkovačke bolnice, po kojem je kod bivšeg ministra obrane ustanovljena koncentracija od 0,21 promila alkohola u krvi.

Je li Banožić imao alkohola u krvi?

U njemu piše da je u uzorku krvi, koji je iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema upućen na toksikologiju, kod Banožića ustanovljena koncentracija od 0,21 promila alkohola u krvi i to pomoću uređaja Beckman Coulter AU serija; metode (enzim-imunotest) kolorimetrija.

Piše da je korištena metoda enzim-imunotest te da je uzorak primljen 11. studenog u 6:52, a validiran u 7:51 sati.

Iz Županijskog državnog odvjetništa Vukovar u utorak su odaslali priopćenje u kojem tvrde suprotno.

“Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika”, naveli su iz vukovarskog ŽDO-a.

Naveli su i kako je, u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za kazneni postupak, 11. studenog ŽDO u Vukovaru izdalo nalog za obdukciju smrtno stradalog 40-godišnjeg vozača kombi vozila te nalog Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za toksikološko vještačenje krvi i urina 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, a nalozi su 12. studenog 2023. potvrđeni u pisanom obliku.

Iz vinkovačke bolnice zasad se ne oglašavaju u vezi cijelog slučaja.

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić ustvrdio je u srijedu da je Banožić imao alkohola u krvi, no to se pokušalo zataškati.

Radić je na konferenciji za novinare u Saboru rekao kako je “dobio papire sa svih strana”  i da ti dokumenti već kolaju. 

Dodao je kako su ovih dana pozivali sve službe, DORH, policiju i bolnice da se ne ponovi slučaj Dekanić, ali je “poslušnost prema HDZ-u jača od priziva savjesti”. 

“Petnaest ljudi znalo je da je bilo, i bilo je prikrivanje”, kazao je Radić.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.11.2023.