“Sveci su ljudska bića i sveci se, u svojoj ljudskosti, mogu prevariti”, rekao je papin biograf George Weigel.

Pokojni papa Ivan Pavao II. tijekom svog 27-godišnjeg pontifikata kanonizirao je toliko ljudi da je Vatikan prozvan “tvornicom svetaca”. 

Njegova ostavština danas je poljuljana, prenosi Hina, a čak se i neki katolici pitaju je li bila ishitrena odluka da ga se po ubrzanom postupku proglasi svetim 2014., samo devet godina nakon smrti.

Vatikan je prošli tjedan objavio izvješće o bivšem kardinalu Theodoreu McCarricku, zvijezdi američke crkve koji je izbačen iz svećenstva prošle godine nakon što ga je unutarnja istraga proglasila krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika i odraslih i zloupotrebu moći. 

Pokazalo se da je Ivan Pavao II. promovirao McCarricka za nadbiskupa Washingtona 2000. godine unatoč ustrajnim glasinama o nedoličnom seksualnom ponašanju. McCarrick je sve poricao, a Papa mu je vjerovao i odbio poslušati nekoliko visokih crkvenih dužnosnika koji su ga savjetovali da ga ne ustoličuje.

Izvješće je obnovilo debatu između branitelja i klevetnika Ivana Pavla II. koja je pratila njegovu kanonizaciju – priznanje da je osoba živjela i umrla na tako uzoran način da je s Bogom na nebu i da je vrijedna javnog štovanja u crkvenoj zajednici.

“Sveci su ljudska bića i sveci se, u svojoj ljudskosti, mogu prevariti”, rekao je papin biograf George Weigel.

Teško priznanje

Čelnik Poljske biskupske konferencije rekao je da je McCarrick “cinično prevario” Ivana Pavla II., ali ne slažu se svi Poljaci s time.

Netko je na ulični znak na Aveniji Ivana Pavla II. u Varšavi postavio naljepnicu pa sada na tom mjestu piše “Avenija žrtava Ivana Pavla II.”.

U Sjedinjenim Državama je utjecajni list National Catholic Reporter pozvao biskupe da “suzbiju kult” pokojnog Pape. Iako bi se i dalje smatrao svecem, to bi značilo da škole i crkve ne bi trebale biti nazvane po njemu, a sve aktivnosti njegova štovanja trebale bi biti privatne. 

“Vrijeme je za teško priznanje. Ovaj čovjek je potkopao svjedočenje globalne Crkve, narušio njezinu vjerodostojnost kao institucije i dao žalostan primjer biskupima da ignoriraju izvještaje žrtava zlostavljanja”, navodi se u uvodniku lista. 

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da nema komentara na slučaj.

U izvješću o McCarricku navodi da se da je Ivan Pavao II. bio sklon povjerovati kardinalovu poricanju jer je vjerojatno bio ponukan iskustvom iz rodne Poljske gdje su komunisti lažno optuživali Crkvu za zlostavljanje kako bi je oslabili.

Papini branitelji ponudili su isto objašnjenje kako bi ‘kontrirali’ optužbama da je Ivan Pavao II. zažmirio na oca Marciala Maciela, meksičkog utemeljitelja reda Kristovih legionara, koji je bio najozloglašeniji seksualni zlostavljač u Crkvi. 

Sveci – modeli koji se trebaju oponašati

“Problemi koji su se pojavili zbog postupanja Ivana Pavla prema McCarriku dokazuju da je pogrešno prenagliti u bilo čijoj kanonizaciji”, rekao je otac Tom Reese, viši analitičar za neovisni Religion News Service.

“Protivim se kanoniziranju papa jer je češće riječ o crkvenoj politici nego o svetosti”, dodao je Reese. “Sveci trebaju biti modeli koji se trebaju oponašati. Kako oponašati pape osim ako nisi papa?”

Ivan Pavao II. proglasio je svetim gotovo 500 ljudi. U šesto godina prije njega, bilo je samo 300 svetaca.  

Promijenio je ranije pravilo po kojem postupak za kanonizaciju, poznat kao kauza, mora početi 50 godina nakon smrti. Smanjio je taj period na pet godina i dopustio brze iznimke.

Papa Benedikt XVI., izabran 2005., odbacio je i to pravilo i dopustio da kauza njegovog prethodnika Ivana Pavla II. otpočne nekoliko tjedana nakon Wojtyline smrti. 

Katolička autorica Dawn Eden Goldstein napisala je da izvješće o McCarricku nije promijenilo njezino uvjerenje o svetosti Ivana Pavla II., ali je promijenilo način na koji mu se moli.

“Sada se molim: Dragi sveti Ivane Pavle II., ti si to slomio, ti to i popravi.”


 

Autor: CroExpress Datum objave: 17.11.2020.