Prema predizbornim anketama, Boric je odmah iza desničara, 55-godišnjeg katolika i oca devetero djece José Antonija Kasta.

Za predsjednika Čilea koji se održavaju 19. prosinca bori se i Gabriel Boric. Nositelj je liste koalicije ljevice. Gabrielovi pradjed i prabaka, krajem 19. stoljeća uputili su se u ”obećanu zemlju”. Tri generacije i točno 124 godina kasnije njihov izravni potomak postao je kandidat udružene ljevice za novog predsjednika Čilea.

Prema predizbornim anketama, Boric je odmah iza desničara, 55-godišnjeg katolika i oca devetero djece José Antonija Kasta, a brojna istraživanja njemu daju prednost u mogućem drugom izbornom krugu u prosincu.

Riječ je o prvim predsjedničkim izborima nakon velikih i nasilnih prosvjeda protiv nejednakosti, korupcije i privatizacije koji su 2019. i početkom 2020. potresli zemlju.

Predvodnik studentskih prosvjeda

Prije deset godina Gabriel Boric je bio dugokosi 25-godišnjak koji je s megafonom u rukama poveo tisuće glasnih studenata ulicama glavnog grada Čilea zahtijevajući besplatno obrazovanje za sve, piše Guardian.

Boric je bio dio radikalne generacije studentskih vođa koji su katapultirani u žižu javnosti 2011. godine tijekom prosvjeda protiv nejednakosti u obrazovnom sustavu. Ti su prosvjedi angažirali čitavu generaciju i sada se na njih gleda kao na prethodnike većih društvenih nemira koji su zahvatili zemlju u listopadu 2019. godine. Sada, nakon dva mandata u kongresu, Boric je uletio u predsjedničku utrku. 

Boric, koji je diplomirao pravo na Sveučilištu Čile u Santiagu dolazi iz najjužnije regije Čilea koja obuhvaća Ognjenu zemlju i njezine fjordove i otočiće, obećao je jedinstvo i uključivost.


Autor: CroExpress Datum objave: 23.11.2021.