Pobjeći na selo najbolji je način za rješavanje stresa, a istok Hrvatske nudi jedinstvene ruralne ambijente s najljepšim pričama u kojima odmor poprima novu dimenziju.

S kućama za odmor je kao i s hotelima. Nekih se sjećate i rado im se vraćate, a neke ste odmah zaboravili čim je odmor završio, iako im baš ništa nije nedostajalo… Osim možda dobre priče ili tople atmosfere koja vam godi i poziva vas da se opustite u čaši vina na terasi i uživate u ambijentu. Mi vas vodimo u Vukovarsko-srijemsku županiju i otkrivamo pet kuća za odmor koje imaju baš sve – i toplu priču koja vas vodi na put kroz vrijeme, i zamamne okuse i mirise Srijema i Slavonije. Ladanje je ponovo u modi!

Šokačka lady, Županja

Jedinstveni ambijenti zbog kojih je ladanje u Srijemu i Slavoniji sve popularnije
Šokačka lady, autor Davorin Krešić

Guščarici Katarini Horvatović, kćeri majstora Đure iz Županje, život se pretvorio u najljepšu ljubavnu priču kada se u nju zagledao naočiti Englez, industrijalac Fredy Hepburn koji je u tom gradu s partnerima otvorio tvornicu tanina. Ljubav je brzo okrunjena brakom pa je tako Katarina postala prva “šokačka lady”. Omiljena u otmjenom engleskom visokom društvu, Katarina je voljela svoju Šokadiju i rodnom je gradu poklonila zgrade i zemljište nekadašnje tvornice za uređenje nogometnog igrališta.

U više od stoljeća staroj šokačkoj kući s tri sobe, kuhinjom i kupaonicom, među uščuvanim komadima namještaja od punog drva su i oni koji su pripadali Katarini Hepburn. Na ovome imanju koje se u Ulici Vladimira Nazora prostire na više od dvije tisuće četvornih metara, doživjet ćete nekadašnju Šokadiju, uživati u tradicionalnoj kuhinji, a domaćini Kata i Marko Maroševac će vas rado provozati fijakerom kroz svoju Županju, prvi grad u Hrvatskoj u kojem se zakotrljala nogometna lopta i gdje se zaigrao tenis, upravo zahvaljujući industrijalcima iz Engleske.

Snašini kućari, Gradište

Jedinstveni ambijenti zbog kojih je ladanje u Srijemu i Slavoniji sve popularnije
Snašini kućari, autor TZ VSŽ

Kad turističkom Cestom zlatne niti iz Županje stignete u Gradište, u Ulici Kralja Tomislava potražite Snašine kućare, jednu od najstarijih kuća u selu. U ovoj ćete etno kući doživjeti autentičnu Slavoniju, onakvu kakva je bila prije 150 godina, koliko su stari i uporabni predmeti u kućarima. K tome vrijedna će vam vlasnica Marica Jovanovac, pokazati kako se tkalo na tkalačkom stanu, a ako želite naučit ćete i kako su se šarale ukrasne tikvice. Snašini kućari imaju dnevni boravak, dvije sobe i kupaonicu, a tu su i suvenirnica i izložbeno-muzejski prostor. Povedite i društvo jer za stolovima na velikoj natkrivenoj terasi ima mjesta za veliku ekipu. Mir i tišina slavonskog sela lijek su za sve koji dolaze s vrućeg gradskog asfalta.

Matkova pecara, Bošnjaci

Jedinstveni ambijenti zbog kojih je ladanje u Srijemu i Slavoniji sve popularnije
Matkova pecara , autor TZ VSŽ

Dunjovača, šljivovica, kruškovača, jabukovača… Tko bi odolio okusima višestruko nagrađivanih domaćih rakija i likera, pogotovo ako ih ima prilike kušati, usput uživajući u okusima suhomesnatih slavonskih delicija i kolača u tradicijski uređenom ambijentu, u kakvom su preci vlasnika Darka Juzbašića i prije stotinu godina pekli rakiju? Matkova pecara u Bošnjacima idealno je mjesto na kojem ćete saznati i doživjeti  kako se nekoć živjelo i radilo u tipičnim šokačkim kućama.  Kad zakoračite u veliku avliju – autentično slavonsko dvorište s gospodarskim zgradama – zaljubit ćete se ovaj jedinstveni ambijent kojim dominira obnovljena stara kuća sa četiri sobe. Smješteni uz spačvansku šumu i rijeku Savu, Bošnjaci nude baš ono što vam treba. Kombinaciju seoske idile i netaknute prirode.

Ladanjska kuća Maras, Marinci

Jedinstveni ambijenti zbog kojih je ladanje u Srijemu i Slavoniji sve popularnije
Maras, autor Davorin Krešić Izvor Tz VSŽ

Najljepše priče često se nalaze na posve neočekivanim mjestima, a jedna od njih smjestila se u zelenilu i cvijeću, na malenom brijegu u Marincima, na pola puta između Vinkovaca i Vukovara. Opustiti se ovdje možete na razne načine – sunčajući se i plivajući na bazenu, čitajući knjigu u sjenici uz ribnjak, otkrivajući bogate okuse u vinskom podrumu, sladeći se jelima s roštilja koja ste sami pripremili… Najmlađi gosti uživat će u dječjem igralištu, a ako i vi volite aktivan odmor, u Ladanjskoj kući Maras, čekaju vas i bicikli. Kuća nudi šest soba za ukupno 15 gostiju, a njezin vlasnik Tihomir Maras s obitelji je kreirao pravu malu zelenu oazu, pun pogodak volite li ladanje.

Weinrauch, Ilok

Jedinstveni ambijenti zbog kojih je ladanje u Srijemu i Slavoniji sve popularnije
Kuća za odmor Weinrauch, arhiva Kuća za odmor Weinrauch

Ovdje ćete osjetiti ugodu i toplinu doma, opustiti se i napuniti baterije. Kuća za odmor Weinrauch u Iloku izgrađena je početkom prošlog stoljeća, u njoj su retro elementi poput vintage namještaja, starih podova i drvenih vrata, savršeno kombinirani s komforom kojeg traže putnici današnjice. Kuća s velikim dnevnim boravkom, dvije spavaće sobe i bogatom bibliotekom nekoć je pripadala imućnoj iločkoj obitelji Weinrauch. O tome svjedoče nekadašnje prostorije za sluge i prostrani podrum u kojem je odležavalo vino iz čuvenog srijemskog vinogorja. Sadašnji vlasnici, obitelj Matković, ovaj ladanjski raj uredili su s puno ljubavi i pažnje, kako bi gosti za boravka na obroncima Fruške gore upili tišinu, mir i ljepotu Iloka. Srijemska dobrodošlica na krajnjem istoku Hrvatske, bit će uvertira u odmor za pamćenje.


Autor: TZ Vukovarsko-srijemske županije Datum objave: 12.10.2022.