Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da je jedinstvo rješenje za nagomilane izazove s kojima se suočavaju Sjedinjene Američke Države i izlaz iz “neljudskog rata” u koji je nacija upala u mandatu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Joeu Bidenu u stižu čestitke iz cijelog svijeta nakon što je položio prisegu kao 46. američki predsjednik, a među prvim čestitarima bili su premijeri Britanije, Izraela i Kanade te papa Franjo koji mu je poslao poruku ohrabrenja da promiče pomirbu i mir u SAD-u i diljem svijeta.

Bidenu su čestitali i francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i britanski premijer Boris Johnson.

Papa Franjo poručio je u srijedu Bidenu, drugom katoličkom predsjedniku u povijesti Sjedinjenih Država nakon Johna F. Kennedyja, da se moli da Bog vodi njegove napore za “promicanje pomirbe i mira u Sjedinjenim Državama i među narodima svijeta, za unapređenje općeg dobra”.

U poruci na engleskom jeziku poslanoj nakon prisege američkog predsjednika, Sveti Otac također je rekao kako se nada da će Biden raditi na stvaranju društva obilježenog istinskom pravdom, slobodom i poštivanjem prava i dostojanstva svake osobe, posebice siromašnih, ranjivih i onih bez glasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u srijedu novog američkog predsjednika na “jačanje saveza” između Izraela i SAD-a kako bi se suočili sa “zajedničkim izazovima” kao što je “prijetnja” Irana.

“Radujem se suradnji s vama u jačanju američko-izraelskog saveza, daljnjem širenju mira između Izraela i arapskog svijeta i suočavanju sa zajedničkim izazovima, prvenstveno prijetnjom koju predstavlja Iran”, rekao je Netanyahu u video čestitki Bidenu.

Kanadski premijer Justin Trudeau čestitao je Bidenu i rekao je kako se raduje suradnji s njim u borbi protiv covida-19 i klimatskih promjena.

Trudeau je kazao u izjavi da će dvije zemlje “nastaviti svoje partnerstvo dok se borimo protiv globalne pandemije covida-19 i podupiremo održivi gospodarski oporavak”.

“Također ćemo zajedno raditi na unapređenju klimatske akcije i čistog gospodarskog rasta, promicanju uključivosti i različitosti te stvaranju dobrih poslova i prilika za naše ljude istodobno pridonoseći demokraciji, miru i sigurnosti kod kuće i diljem svijeta”, rekao je Trudeau.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.01.2021.