Stjepo Bartulica (Domovinski pokret) najavio je u četvrtak da će ustrajati na dobivanju odgovora od ministra zdravstva koliko je Hrvatska naručila i potrošila na cjepiva, iako više puta nije dobio konkretne odgovore te upitao zašto javnost ne smije znati koliko su plaćena cjepiva.

„Već duže vrijeme upozoravam da se Hrvatska nerazborito troši novac. Postavlja se pitanje zašto hrvatska javnost i dalje ne smije znati po kojoj cijeni su nabavljena cjepiva za COVID-19, zašto je Vlada htjela osigurati cjepivo i za svako dijete, iako djeca nikada nisu bila rizična skupina. To znači da su Krunoslav Capak i ostali vjerovali da će roditelji žuriti možda više puta cijepiti svoju djecu, iako se od početka znalo da to nije izvjesno”, ustvrdio je Bartulica na konferenciji za novinare.

Dakle, poručio je, premijer Andrej Plenković ima za što odgovarati jer su mnogi na besraman način iskoristili ovu nevolju s pandemijom i to ide sve do najviših razina Europske unije.

Saznali smo da Hrvatska donira velike količine cjepiva siromašnim zemljama, što vjerojatno završava kao medicinski otpad u tim zemljama, pogotovo u Africi i mene zanima tko će odgovarati. Da se ovo dogodilo u privatnom sektoru i da vodeći ljudi na takav način stvaraju gubitke, letjele bi glave, a u politici, nažalost, vrijede drugi kriteriji i po starom hrvatskom običaju ništa se neće dogoditi, upozorio je.

Više puta sam od ministra Beroša tražio podatke koliko je Hrvatska naručila i potrošila na cjepiva, ali još nisam dobio konkretne odgovore, što je sramota i neuvažavanje Sabora. Ustrajat ću jer hrvatska javnost zaslužuje prave odgovore, najavio je Bartulica.

Njegov stranački kolega Daniel Spajić dometnuo je da ministar vjerojatno nema vremena odgovoriti na pitanja jer je, kako je rekao, zaokupljen poslovima sa svojim prijateljem Vinkom Kojundžićem i firmom Cuspis.

Ustvrdio je da je Kojundžić, iako na londonskoj adresi, iz proračuna do sada dobio više od šest milijuna eura te da uredno dobiva natječaje za državne poslove, uključujući i zadnji za izradu stranice Vlade protiv korupcije, premda mu firma ima temeljni kapital 20 tisuća kuna.

Spajić je također pozvao sve nadležne institucije da se pozabave time. “Nitko nema bolje reference za izradu te stranice, ako netko zna što je korupcija, zna Vinko”, poručio je.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 27.04.2023.