U obrazloženju se podsjeća i na autorov doprinos popularizaciji stripa 80-ih godina u njegovim televizijskim emisijama, pogotovo u “Obijenoj svjetlosti”.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa je Joško Marušić koji se afirmirao kao autor animiranih filmova, ali je i jedan od najproduktivnijih stripaša u sveukupnoj povijesti domaćeg stripa. 

Odluku je donio stručni žiri udruge za popularizaciju hrvatskog stripa “Art 9” koja dodjeljuje nagradu – Nedeljko Dragić, Tihomir Mraović, Raul Švarc, David Ivić i Veljko Krulčić.

“Iako se ime Joška Marušića najviše vezuje za rad na animiranom filmu, karikaturi, televiziji (urednik i voditelj), te kao sveučilišnog profesora animacije, nedvojben je njegov doprinos ovdašnjoj kulturi i umjetnosti kao vrhunskog strip-autora, ne samo kao člana ‘Novog kvadrata'”, stoji u obrazloženju.

Podsjeća se da se Marušić stripom bavi u kontinuitetu skoro punih pola stoljeća, čime se ujedno nametnuo kao jedan od najproduktivnijih stripaša u sveukupnoj povijesti domaćeg stripa. 

U početku karijere bio je podjednako u karikaturi i stripu (na stranicama  omladinske štampe u prvoj polovici 70-ih godina prošlog stoljeća), a i velik broj njegovih ostvarenja na granici je između tih dviju umjetnosti, pa je “najmanje što se za njih može kazati da je riječ o strip-karikaturama”. 

“Tako je zapravo ostalo do danas, po čemu je Joško Marušić jedinstven autor. Osim po formi, prepoznatljiv je po svom jedinstvenom crtačkom izričaju te što se u njima uglavnom bavi aktualnim društvenim, političkim i inim većim ili manjim temama koje su zaokupljale našu javnost. Uvijek je bio britak, angažiran, originalan”, dodaje se.

Marušićevi stripovi (objavljivani u najrazličitijim listovima i revijama: “Studentskom listu”, “Poletu”, “Vjesniku”, “Slobodnoj Dalmaciji”, “Danasu”, “Bebama”, gdje su bili zaštitni znak, te su dokument društva i vremena u kojem su nastali.  

Stripove je izlagao na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a iz bogate karijere ističe se monumentalno strip-izdanje u boji, u svojevrsnoj formi grafičke novele, “Istinita priča o Hrvatima“ (2002.), jedno od najvažnijih projekata u korpusu hrvatskog stripa.

U obrazloženju se podsjeća i na autorov doprinos popularizaciji stripa 80-ih godina u njegovim televizijskim emisijama, pogotovo u “Obijenoj svjetlosti”.

Osim nagrade za životno djelo, stručni žiri dodijelio je posebno priznanje “Andrija Maurović“  riječkom umjetniku Zvonimiru Pliskovcu.

Ističu da je on od sredine 70-ih godina pa u narednom desetljeću svojim avangardnim, intelektualističkim  i angažiranim stripovima (među kojima se izdvajaju “Bubica” i “Kockica”), u kojima je istraživao i mogućnosti samog medija, bitno proširio “granice“ tadašnje strip-produkcije.

Nagrada “Andrija Maurović” kontinuirano se dodjeljuje od 2009., dosad su je dobili Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović, Željko Lordanić, Ninoslav Kunc, Vjekoslav Đaniš, Krešimir Zimonić i Mirko Ilić.

Utemeljena je na inicijativu Veljka Krulčića, u spomen na legendarnog majstora stripa – umjetnika koji je brandirao Hrvatsku u enciklopedijama i povijesnim pregledima devete umjetnosti.

“Art 9”  je neprofitna i nevladina udruga koja okuplja i u koju se dragovoljno učlanjuju ljubitelji stripa, crtači, scenaristi, kolekcionari, urednici, teoretičari, povjesničari, stripofili, kako bi popularizirali i očuvali baštinu hrvatskog stripa.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.12.2021.