Autor: Hina/CroExpress

Kako je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA) svetu misu tim je povodom u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju svih članova Biskupske konferencije BiH te pomoćnog biskupa zagrebačkog Miju Gorskog, delegata zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića.

Biskup Komarica kazao je tijekom misnog slavlja kako su se vjernici Banjolučke biskupije 1989. godine kada je tamo postao biskupom ponadali životu u punoj slobodi, no ubrzo su se bez svoje volje i želje suočili s brutalnim razaranjima i progonima.

‘Bez oružanih ratnih sukoba – jer za sukobe trebaju barem dvije ratoborne strane – rušeni su i pljačkani mnogi domovi i imanja, te crkve, bogomolje i škole. Mnogi su naši vjerni župljani, ali i drugi naši sugrađani, uz najteža maltretiranja nasilno protjerani iz njihova najsvetijeg mjesta kojega im je dao sam njihov Stvoritelj – iz rodnog im mjesta da se u njega više i ne vrate’, kazao je biskup Komarica napominjući da ratni vihor ostavio užasnu materijalnu pustoš.

Kako podsjeća KTA, od 1992. do 1995. godine srpske su snaga u BiH ubile sedmoricu svećenika i jednu redovnicu s područja Banjolučke biskupije, nekoliko je svećenika jedva preživjelo zlostavljanje, brojne crkve, kapelice, župne kuće i samostani srušeni su ili teško oštećeni, dvije trećine vjernika prognano je i nikada se više nisu vratili, nekoliko je župa posve ugaslo, a u drugima je ostalo tek po nekoliko desetaka ili stotina vjernika. Od 130 tisuća katolika koliko je u biskupiji živjelo 1991. godine danas ih je tek nešto manje od 40 tisuća.

Datum objave: 15.07.2014.