Agresijom na Ukrajinu došlo je do tektonskih poremećaja u globalnom gospodarstvu. Posebno je to izraženo na području Europe i država koje su poslovno snažno povezane s Rusijom i Ukrajinom ili, u određenim segmentima poput opskrbe plinom, u velikoj mjeri ovise o njima.

Već sad, samo nekoliko tjedana od početka agresije, osjećamo učinke gospodarskih i tržišnih poremećaja – od cijene energenata do funkcioniranja financijskog sustava koji je u velikoj mjeri pogođen sankcijama zapada prema Rusiji.

Naše tvrtke, koje su do sada vrlo uspješno poslovale na ova dva tržišta, snažno su pogođene,  ponekad i potpunim, prestankom poslovanja s ovim tržištima. Neke tvrtke koje posluju na tržištu Rusije te tamo imaju snažne urede ili proizvodne pogone, suočene su s rizikom reakcije Rusije na sankcije, a koje bi dovele do oduzimanja ili zamrzavanja njihovog poslovanja.

Uz već snažan inflatorni pritisak u globalnom gospodarstvu, može se očekivati dodatni pritisak radi otežane opskrbe određenih sirovina, kao i otežani tokovi dobavnih i proizvodnih lanaca. To će dodatno ograničiti ponudu uz jednako snažnu potražnju za određenim sirovinama i proizvodima. 

Pogledajte detaljnije o utjecajima rata i sankcija na gospodarstvo na web stranici Hrvatske gospodarske komore.


Autor: Hrvatska gospodarska komora Datum objave: 25.03.2022.