Sydney United je postao prvi niželigaš koji se plasirao u finale Kupa i naravno, ovo je najveći uspjeh u povijesti kluba koji vode Hrvati, igraju Hrvati i trener je Hrvat Mile Vlastelica.

Hrvatski iseljenici u Australiji su 1957. godine osnovali klub Croatia Sydney. Zbog zabrane australske vlade 1992. godine morali su izbaciti nacionalna obilježja iz svog imena pa se od tada zovu Sydney United 58, ali šahovnica je ostala na grbu. Nastupaju u drugom rangu australskog nogometa, u NP NSW ligi, a sada su ispisali povijest australskog nogometa!

Hrvatski klub, u kojem gotovo da i nema profesionalnih nogometaša, senzacionalno se plasirao u polufinale australskog kupa nakon velike pobjede protiv Brisbane Roara (3-2). Bila je to dramatična utakmica igrana pred 12 tisuća vatrenih navijača odjeveni u hrvatske dresove i kockice. Prava ludnica zavladala je nakon posljednjeg zvižduka kada je horda navijača uletjela u teren. Bila je to noć za pamćenje. Prenosi 24 sata.

Sydney je dvaput gubio, ali vraćao se golovima Mathewa Bilića i Antelmija pa izborio produžetke. Gol vrijedan povijesnog uspjeha zabio je Glen Trifir u 105. minuti. 

Sydney je postao prvi niželigaš koji se plasirao u finale Kupa i naravno, ovo je najveći uspjeh u povijesti kluba koji vode Hrvati, igra nekoliko igrača hrvatskog porijekla i trener je Hrvat Mile Vlastelica. Za trofej će se boriti protiv pobjednika susreta između Oakleigh Cannonsa i MacArthura.


Autor: CroExpress Datum objave: 12.09.2022.